AK Parti'nin önergesi meclisten geçti

TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti'nin, çözüm sürecine ilişkin araştırma önergelerinin birleştirilerek bugün görüşülmesine yönelik grup önerisi kabul edildi.AK Parti, Danışma Kurulu toplanamadığı için bugün araştırma önergelerinin; yarın 4. Yargı Paketi olar

AK Parti'nin önergesi meclisten geçti

TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti'nin, çözüm sürecine ilişkin araştırma önergelerinin birleştirilerek bugün görüşülmesine yönelik grup önerisi kabul edildi.

AK Parti, Danışma Kurulu toplanamadığı için bugün araştırma önergelerinin; yarın 4. Yargı Paketi olarak adlandırılan tasarının, perşembe günü ise Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nda Değişiklik Yapan Tasarı'nın görüşülmesine dair teklifini, grup önerisi olarak Genel Kurul'a getirdi.
 
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, grup önerisi aleyhinde yaptığı konuşmada, Meclis'e yakışmayan olayların yaşandığını belirterek, "Yangından mal mı kaçırıyoruz-" dedi.
 
Şandır, AK Parti'nin gündeme getirdiği araştırma önergesini, Cumhuriyet tarihinde, gelecek nesillerin ibretle sorgulayacağını savunarak, "Hani Sayın Başbakan, 'Bu konu Hükümet'in meselesidir' diyordu. Şimdi Meclis'e niye getiriyorsunuz- Emri nereden aldınız- Kimin baskısıyla, kimin talebiyle bu komisyon Meclis'te kuruluyor- Milletin iradesini kim gasp ediyor-" diye sordu.
 
Yapılan işin, İmralı canisinin taleplerini Meclis'e getirmek olduğunu öne süren Şandır, "Daha önce teröristin elini sıkmıyordunuz, şimdi terörün kucağına oturdunuz" görüşünü savundu.
 
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, öneri lehinde yaptığı konuşmada, 30 yıllık süreçte yaşadıkları acıların, çatışmaların, ölümlerin önlenmesi için yapılabilecekler konusunda Meclis dışında bir adres olup olmadığını sordu.
 
Kaplan, "Bu sorunun konuşulacak yeri, Meclis değil mi- Meclis anayasayı konuşmayacak mı, yasalar yapmayacak mı, komisyonlar kurup bu sorunu irdelemeyecek mi- Biz niçin seçilip, buraya geldik; can alıcı sorunları özgürce ve uygarca konuşalım diye geldik. Meclis'teki bu gerilim, dalga dalga dışarıya, üniversitelere yayılıyor" diye konuştu.
 
Barış için hiçbir dönem bu kadar kamuoyunun, halkın desteği olmadığını ifade eden Kaplan, bu konunun çözüm adresinin Meclis olduğunu, kimsenin bundan kaçamayacağını belirtti. Kaplan, anamuhalefetin, vicdanları gereği bu sürecin içinde yer alması gerektiğini savundu.
 
CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, CHP'nin önergesinin altına imza atan 21 AK Parti'li milletvekilinin ismini okudu. Erdemir, önergelerini çalanların, bu gece aynaya baktığında zorlanacağını savunarak, bu kişilere kızmadığını, sadece bunu yaptıranlara kızdığını söyledi. Erdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Bunu yaptıranlar, mert, onurlu, şerefliyseler kendi isimlerini buraya koyacaklardı. Kim ki arkasındaydı, kendi imzasını koyacaktı. Barışı, toplumsal mutabakatı, birliği bugün itibariyle neyin üzerine inşa ediyoruz, güvenin mi dürüstlüğün mü samimiyetin mi yoksa hilenin, desisenin mi- Kendi iradenize, emeğinize, sözünüze, nefesinize güveniyorsanız, o zaman mert şekilde kendi aklınızı, yüreğinizi koyun. Ahlaksızlığa karşı çıkıyoruz. Bu ülkeye barış, toplumsal mutabakat; diyalogla, anlayışla, uzlaşmayla gelecek. Bu ülkeye barış, bir okka edebe muhtaç olanlarla gelmez."
 
AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal ise Erdemir'in sözlerine, sataşma gerekçesiyle yanıt verdi.
 
Ünal, edeple söze başlanıldıysa, edeple bitirmek gerektiğini dile getirerek,
 
"Edep bunu gerektirir. Bir milletvekili bir önerge verdiğinde, yasama işlemi haline gelir, yayınlandığından itibaren milletvekilleri buna katılabilir. Bunu intihal olarak nitelendirmek, içtüzüğü bilmemektir. Dürüstlük, ahlaksızlıkla ilgili ithamlarınıza cevap vermiyor, misliyle iade ediyorum" dedi.
 
Konuşmaların ardından AK Parti'nin grup önerisi kabul edildi

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler