AK Parti’nin B Planı

Erdoğan’ın B ve C planlarını devreye sokacağını açıklamasından sonra Ak Parti Çiçek’in liderler turuna çıkmasını isterken, CHP “Başbakan müdahaleden vazgeçsin” açıklamasını yaptı. BDP ise “1 ay lazım” dedi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Süre bitiyor,

AK Parti’nin B Planı

Erdoğan’ın B ve C planlarını devreye sokacağını açıklamasından sonra Ak Parti Çiçek’in liderler turuna çıkmasını isterken, CHP “Başbakan müdahaleden vazgeçsin” açıklamasını yaptı. BDP ise “1 ay lazım” dedi

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Süre bitiyor, bundan sonra başımızın çaresine bakacağız” diyerek B ve C planlarını devreye sokacaklarını açıklaması, “Yeni anayasada bundan sonra ne olacak” sorusunu gündeme getirdi. Uzlaşma Komisyonu’ndan ümit kesilmesi halinde Ak Parti, “B Planı” olarak CHP ve MHP ile masaya oturmayı planlıyor. Yeni anayasaya ilişkin tavizsiz tavrı ve İmralı görüşmeleri ile çözüm sürecine ilişkin sert tutumu nedeniyle MHP ile uzlaşma ümidi taşımayan Ak Parti, CHP ile uzlaşabileceğini düşünüyor.

Kamuoyuna deklare formülü
CHP ile uzlaşma sağlanamaması halinde rota C planına çevrilecek. BDP ile anayasa yapma fikrinin kamuoyunda büyük tepki toplayacağını gören Ak Parti, kendi önerisini kamuoyuna deklare etmeyi düşünüyor. Bu süreçte BDP ile örtülü görüşmeler yürütülerek Meclis’teki oylamalar sırasında önerilerine destek istemesi beklenen Ak Parti’nin, kamuoyunda tepki çekmeyecek BDP’nin bazı taleplerine yeni anayasa önerilerinde yer verebileceği dile getiriliyor.  Ak Parti, 70-80 madde olarak planladığı yeni anayasayı TBMM’den aylarca geçiremeyeceğini bildiği için, “ABD modeli” bir anayasaya yönelmeyi planlıyor. Ak Parti, TBMM’den bu şekilde geçirmeyi arzu ettiği yeni anayasa için referandum sandığını sonbaharda halkın önüne koymayı istiyor. Milliyet, bu süreçte TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nu oluşturan Ak Parti, CHP, MHP ve BDP’li üyelerin değerlendirmelerini aldı.

 

‘Çiçek liderlerle görüşmeli’
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Uzlaşma Komisyonu’nun Çiçek’in inisiyatifinde kurulduğunu anımsatarak, yeniden liderler turuna çıkması gerektiğini kaydetti. Şahin, “CHP ve MHP ile masaya oturarak birlikte veya ayrı ayrı uzlaşma aranabilir, bu sağlanamadığı taktirde BDP ile de böyle bir imkan olmayacağı için diğer ihtimaller düşünülecektir” diye konuştu.

 

‘Komisyona ömür biçmesin’
CHP’li Üye Konya Milletvekili Atila Kart ise çalışma takvimini, ancak komisyonun belirleyebileceğini belirterek  “Başbakan, artık komisyona ömür biçmekten vazgeçsin. Müdahale etmesin” dedi.
Kart, Başbakan’ın B planı olarak CHP ile görüşüle-bileceği açıklamasını ise, “CHP ile elbette konuşulabilir, saplantı içinde değiliz” sözleriyle değerlendirdi.

 

‘Başbakan mazeret arıyor’
MHP’li Üye Konya Milletvekili Faruk Bal ise şöyle konuştu: “Sayın Başbakan’ın komisyonda eşit temsil edilen 4 partiden birinin genel başkanı sıfatıyla komisyona ömür biçmesi, anayasa sürecini bozmak istemesiyle eşdeğerdir. Dolayısıyla ‘masadan kalkma-yacağız’ sözünden çark etmek için Başbakan mazeret ara-maktadır. Uzlaşma Komisyo-nu’nu dağıtmak istemektedir.”

 

‘İlk taslak için 1 ay lazım’
BDP’li Üye Ayla Akat Ata da şunları söyledi: “Komisyon hâlâ çalışıyor. Şu an yargı bölümünü tartışıyoruz. Önümüzdeki süreçte son hükümler ve başlangıç hükümlerini tartışacağız. İlk taslağın çıkması için en az 1 aylık bir zaman dilimine ihtiyacımız var diye-biliriz. Biz çalışmaya devam ediyoruz.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset