AK Parti’nin 3 dönem kuralı değişiyor mu ?

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, ’3 dönem kuralına’ ilişkin bir soru üzerine, "Parti içerisinde böyle bir çalışma yok. Bizim öyle bir derdimiz de yok ama bu birtakım odaklar tarafından sürekli gündeme getirilmekte" dedi.Başbakan Yardımcısı Emrullah İşl

AK Parti’nin 3 dönem kuralı değişiyor mu ?

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, ’3 dönem kuralına’ ilişkin bir soru üzerine, "Parti içerisinde böyle bir çalışma yok. Bizim öyle bir derdimiz de yok ama bu birtakım odaklar tarafından sürekli gündeme getirilmekte" dedi.

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Kazan Belediyesi tarafından Köprübaşı Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen ’Kazan Belediyesi Toplu Temel Atma Töreni’ne katıldı.

İşler, törende yaptığı açılış konuşması sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. MİT Yasası’na ilişkin bir soru üzerine İşler, Meclis’te komisyonda görüşüleceğini ve ardından Genel Kurul’a geleceğini ifade etti. İktidar olarak yasanın geçmesini arzu ettiklerini söyleyen İşler, "Çünkü daha önceki MİT Yasası 1984 yılında yani 30 yıl önce çıkan bir yasa var. O günün şartları ve durumları farklıydı, bugünün şartları ve durumları tamamen değişmiştir, dolayısıyla biz MİT’in değişen politika ve aktif haline gelen politika neticesinde MİT’in de bu Türkiye Cumhuriyeti devletine ayak uydurmasını temenni ediyoruz" dedi. Bu doğrultuda diğer büyük ülkelerin istihbarat örgütleri nasıl çalışıyorsa kendilerinin de aynı şekilde MİT’i daha aktif ve dinamik hale getirebilmek için böyle bir yasa teklifi sunulduğuna dikkati çeken İşler, yasanın komisyonda ardından da Genel Kurul’da görüşülerek kabul edileceğine işaret etti. "Muhalefetin iddiaları kabul edilebilir iddialar değildir" diyen İşler, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Her zaman olduğu gibi yine bir kriz çıkarmak, bir olayı tırmandırmak gayreti içerisinde olduklarını görüyoruz. Kaldı ki biz Türkiye’de demokrasinin seviyesini yükseltme gayreti içerisindeyiz. Bizim 2023 hedefleri arasında ileri demokrasi vaadimiz var ve onu adım adım gerçekleştiriyoruz. Demokratikleşme paketleri art arda geliyor. Dolayısıyla biz, ülkedeki demokrasinin seviyesini ve çıtasını sürekli yükseltmekle meşgulüz. Biz, bunu yaparken Cumhuriyet Halk Partisi’nin veya diğer muhalefet partilerinin bu, yapacağımız düzenlemeyle birlikte ’muhaberat devletine döndürecek’ iddiaları kabul edilebilir iddialar değildir. Öncelikle bunun altını çizmekte yarar görüyorum. Kesinlikle biz, şeffaf ve demokratik bir ülkeden, rejimden yanayız. Bu doğrultuda da bugüne kadar çeşitli adımlar attık, bundan sonra da bu adımları atmaya devam edeceğiz. Kaldı ki Cumhuriyet Halk Partisi’nin böyle bir iddiada bulunması da kabul edilebilir bir iddia değildir. Bir de kendileri muhaberat devleti olan Suriye ile şu an çok sıkı fıkı ilişki içerisindeler. Dolayısıyla bunu kendilerine hatırlatmakta fayda görüyorum. Eğer onların dediği gibi biz ülkeyi, muhaberat devletine döndürecek olsak bu yasayla, bence onlar bu yasanın üzerine atlarlardı ve çok memnun olurlardı. Çünkü kendileri muhaberat devleti olan Esad ile halkını öldürürken kol kola girip, gidip orada poz vermeleri, resim çektirmeleri, milletvekilleri heyetler gönderdiklerini yakın tarihte gördük. Dolayısıyla bu iddianın tamamen asılsız olduğunu düşünüyorum. Biz kesinlikle MİT’imizi çağın gereklerine, değişen şartlara uygun hale getirmek için böyle bir teklif sunduk inşallah bunu yasalaştıracağız."

CHP’NİN HSYK DÜZENLEMESİ’Nİ ANAYASA MAHKEMESİ’NE GÖTÜRMESİ

CHP’nin HSYK Düzenlemesini Anayasa Mahkemesi’ne götürmesine ilişkin değerlendirmede bulunan İşler, CHP’nin bir kriz içerisinde olduğunu belirterek, "Ben, Cumhuriyet Halk Partisi içerisinde yaşanan çalkantıyı, dikkatleri başka bir tarafa çekmek için böyle bir adımı attığını, atacağını söylemiştim. Bunun Anayasa Mahkemesi tarafından da kabul edilmeyeceğini ve reddedileceğini o zaman söylemiştim. Mahkeme de kararıyla bunu onaylamış oldu. Henüz ortada yasa yok. Meclis yasayı geçirdi ama Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onaylamadıktan sonra sürecin tamamlanmamıştır" diye konuştu.

Böyle bir işe başvurulmasının Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk ve yanlış olduğunu belirten İşler, "Herkes tarafından, hukukçular tarafından da kabul edilen bir şeydi. Anayasa Mahkemesi’nin almış olduğu karar, Anayasa’nın 151. maddesine de uygundur" ifadelerini kullandı.

’17 Aralık operasyonu ve TIR’ların durdurulmasına’ ilişkin bir soru üzerine İşler, "Güvenlik güçlerimiz gerekli çalışmaları yapıyorlar. Zaten gerek İçişleri Bakanlığımızın yapmış olduğu gerek Başbakanımızın yapmış olduğu açıklamalarda bu konuda birtakım bilgiler var. Biz, bu komploların önünü almak için birtakım tedbirler alıyoruz ve zaten bu da zaman zaman yazılıyor, ifade ediliyor. Bunun tedbirlerini almakla meşgulüz. Şu an Türkiye’de güçlü bir iktidar var. Bu iktidar bu komplolara pabuç bırakacak durumda değil ve gerekli tedbirleri de alacağız. Türkiye’nin ilerlemesini, gelişmesini, kalkınmasını engelleme çabalarına kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Şahısların isimleri vesaire zaten var. Onlarla ilgili birtakım bürokratik tedbirler alınmakta. O tür tedbirleri alıyoruz zaten" dedi.

3 DÖNEM KURALI

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın ’3 dönem kuralı’ ile ilgili açıklamalarının hatırlatılması üzerine İşler, "Bu konuda Sayın Başbakanımız defalarca açıklamalarda bulundu. ’Ben varken kesinlikle bu kural değişmeyecek’ dedi. Parti içerisinde zaten böyle bir çalışma yok, bizim öyle bir derdimiz de yok ama bu birtakım odaklar tarafından sürekli gündeme getirilmekte. ’AK Parti 3 dönem şartını kaldıracak vesaire çalışmalar yapılıyor’ şeklinde ama parti sözcümüzün de yapmış olduğu açıklama var. Partide böyle bir çalışma söz konusu değil, dolayısıyla şu an için böyle bir durum söz konusu değil. Sanırım Bülent Bey de onu söylemeye çalışıyor, ’ileride şartlar değişir, olağanüstü durumlar olursa’ yeniden gözden geçirilme konusu gündeme gelebilir’ şeklinde bir ifadede bulundu. Ama ben Sayın Başbakanımızın açıklamaları zaten net bir şekilde ortada. Sayın Başbakanımız partimizin başında olduğu müddetçe de herhangi bir değişiklik olmayacaktır" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset