AK Parti'den TSK'ya ilginç çağrı

AK Parti Genel Başkan Danışmanı ve Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan kadına yönelik şiddet olaylarını değerlendirdi.Kadına karşı şiddetin, son dönemde yaşanan cinayetler sebebiyle gündemde yer işgal ettiğini belirten Akdoğan, "Bunu aslında sadece kadına

AK Parti'den TSK'ya ilginç çağrı

AK Parti Genel Başkan Danışmanı ve Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan kadına yönelik şiddet olaylarını değerlendirdi.

Kadına karşı şiddetin, son dönemde yaşanan cinayetler sebebiyle gündemde yer işgal ettiğini belirten Akdoğan, "Bunu aslında sadece kadına şiddet değil, aile içi şiddet olarak tanımlamak lazım" dedi.

Aile içinde şiddeti, sadece kocanın karısına değil, bazen çocuğa, bazen de fertlerin birbirlerine uyguladığını anlatan Yalçın Akdoğan, istatistiklere göre, kadınların yaklaşık üçte birinin kocalarının şiddetine maruz kaldıklarını ifade etti. Akdoğan, şiddeti uygulayanın koca olduğu kadar, bazen kocanın akrabaları olabildiğini veya anne, babanın çocuğa şiddet uygulayabildiğini dile getirdi.

Yalçın Akdoğan, şunları söyledi:

"Bir şiddet sarmalı yaşanıyor, bir şiddet döngüsü var. Şiddet uygulanan bir ailede büyüyen bir çocuk, büyüdüğü zaman kurduğu ailede şiddet uygulayabiliyor. Tabii bu döngüyü kırmak gerekiyor. Biz, yaşanan bu acı sonuçlar üzerinden meseleye bakıyoruz. Son dönemde bu konuda duyarlılığın artığını görüyoruz. Öncelikle bir farkındalık artışı var.

Daha önce çok fazla gündeme gelmeyen, haber yapılmayan konular, son dönemde daha duyarlı bir şekilde ele alınıyor. Bunların daha fazla önemsendiğini, gündeme taşındığını görüyoruz. Bununla birlikte bununla mücadele imkanlarının, araçlarının daha artığını da görüyoruz."

KURUMLARA ÇAĞRI
Bütün kurumların bu konulara duyarlılık göstermesine ve birtakım sorumluluklar yüklenmelerine yönelik 2006 yılında bir Başbakanlık genelgesi yayınlandığını hatırlatan Akdoğan, bunun dışında Belediyeler Kanunu'nda sığınma veya koruma evlerinin yapılmasına yönelik bir düzenleme bulunduğunu ifade etti.

Bunların hayata geçirilmesi için ilgili Başbakanlık genelgesinde talimatların bulunduğunu belirten Akdoğan, aile içi şiddet konusunda son dönemde bir farkındalık ve duyarlılık artışı bulunduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Aile içi şiddetle mücadelede imkan ve araçlar daha gelişmiş durumda ama istenen noktada olduğumuz söylenemez. Burada herkese büyük görevler düşüyor. Aile içi şiddetin, hayatımızdan tamamen dışlanması, tasfiye edilmesi için bunun bir kültürel bir bilinç haline gelmesi gerekiyor.

Okul eğitiminde bunu yapmak durumundayız. Yani ortaokulda, lisede yapmamız gerekiyor. Yani bunun bir toplumsal sorun olduğu, hatta bir sağlık sorunu olduğu işlenmeli.

ASKERLİK YAPAN GENÇLER DE EĞİTİLMELİ
Buna maruz kalan insanların ne yapmaları gerektiği, ne tür haklara sahip olduğu, nerelere başvurabilecekleri gibi bir bilincin oluşması ve gelişmesi için birçok kuruma görev düşüyor. Bunlardan bir tanesi eğitim kurumu, okul... Bir diğeri belki gençlerin evlenmeden önce uğradıkları bir durak olarak Ordu...

Yani askerliğini yapan gençler askerlikten sonra genelde evleniyorlar. Orada da, yani TSK içinde de askerlik yapan gençlerin eğitimi sırasında buna da özel bir vurgu yapılabilir. Onun dışında medya ve önemli bir ayak.

TÖRE TARİHE KARŞIMALI
Ve Diyanet... Özellikle töre cinayetleri konusunda bunun yanlış bir geleneksel algıdan kaynaklanan boyutlarıyla mücadele için özellikle cuma hutbelerinde, camideki diğer etkinlikler üzerinden Diyanet'in bu konuda önemli mesajlar verebileceğine inanıyorum.

Yani bütün kurumlarımız, siyaset kurumunun hassasiyeti kadar, eğitim kurumlarımız, Ordu, medya kuruluşları ve Diyanet gibi kurumların eş zamanlı olarak aile içi şiddet konusuna hassasiyet göstermesi gerekiyor."

"MEDYA YAYINLAR KONUSUNDA DUYARLI OLMALI"
Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) bu konuda daha ciddi bir çaba içinde olduklarını vurgulayan Yalçın Akdoğan, STK'lar ile devletin, hükümetin daha yakın bir işbirliği içinde olduğunu görüldüğünü söyledi. 2006'da yayınlanan Başbakanlık genelgesinin, aslında STK'ların çalışmaları ile TBMM'de komisyonların yaptıkları çalışmaların bir tezahürü olduğunu belirten Akdoğan, bu işbirliğinin bundan sonra daha da geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Aynı zamanda TBMM İnsan Hakları Komisyonu sözcülüğü görevini de yapan Akdoğan, Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nda aile içi şiddet konusunda bir alt komisyon kurulacağını da ifade etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler