AK Parti'de deprem etkisi yaratacak formül!

Ankara kulislerinde, Erdoğan’ın 2014’te Köşk’e çıkmasının ardından, partiyi eşbaşkanlara emanet etme planı konuşuluyor.Basının haberine göre, Abdullah Gül ve Numan Kurtulmuş eşbaşkan olacak, Gül başbakan olursa Kurtulmuş partiyi tek başına yönetecek.Başba

AK Parti'de deprem etkisi yaratacak formül!

Ankara kulislerinde, Erdoğan’ın 2014’te Köşk’e çıkmasının ardından, partiyi eşbaşkanlara emanet etme planı konuşuluyor.

Basının haberine göre, Abdullah Gül ve Numan Kurtulmuş eşbaşkan olacak, Gül başbakan olursa Kurtulmuş partiyi tek başına yönetecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kamuoyu ile paylaştığı demokratikleşme paketinde yer alan eşbaşkanlık düzenlemesinin sırrı çözüldü. Kulislerde, 2014’te Köşk’e çıkmaya hazırlanan Başbakan Erdoğan’ın, 2015’te başbakan olması öngörülen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yanına AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’u eşbaşkan olarak atamak istediği konuşuluyor. Erdoğan’ın böylelikle parti üzerindeki egemenliğini korumak isteği de ifade ediliyor.

KÖŞK SONRASI EŞBAŞKANLIK

Demokratikleşme paketiyle partilerde eşbaşkanlık sisteminin önü açılmıştı. Akabinde AKP kurmaylarından “AK Parti’nin eşbaşkanlık gibi bir derdi yok” açıklaması gelmişti. Basının AKP’li kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Başbakan Erdoğan, Ağustos 2014’te yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Köşk’e çıkmaya hazırlanıyor.

Erdoğan’ın Köşk’e çıkmasından sonra, parti içinde eşbaşkanlık sisteminin işletilmesi öngörülüyor. Bu durumda partinin genel başkanlığını farklı bir ismin, başbakanlık görevini ise farklı bir ismin üstlenebileceği belirtiliyor. Eşbaşkan olarak, şu an için, AKP Genel Başkan yardımcıları Numan Kurtulmuş ile Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın adı geçiyor. Babacan’ın, 2015 yılının haziran ayında yapılması planlanan genel seçimlere kadarki ara dönemde başbakan olabileceği yönünde görüşler var.

GÜL-KURTULMUŞ FORMULÜ

2014’te Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmasının ardından, bir yıl sonra yapılacak olan genel seçimleri bekleyeceği ifade edilen Abdullah Gül’ün ise, 2015’te başbakan olması planlanıyor. Ancak Erdoğan’ın, partinin başına, partideki egemenliğini koruyabileceği bir ismi tercih edeceği ifade ediliyor. Bu durumda, AKP genel başkanlığı ile başbakanlığı iki ayrı ismin yürüteceği ve Kurtulmuş’un, eşbaşkan olarak partinin genel başkanı olmaya devam edebileceği belirtiliyor. Kurtulmuş’un yanı sıra Mehmet Ali Şahin’in de adı geçiyor.

GÜL’DEN SİYASET MESAJI

Gül’ün yeniden cumhurbaşkanı olmak istediği ancak Erdoğan’ın “adayım” dedikten sonra yeniden aday olmayacağı yönünde yorumlar da yapılıyor. Diğer yandan, Gül’ün, TBMM’nin 1 Ekim’deki açılışında yaptığı konuşmada, “Hayatım boyunca halka hizmeti hakka hizmet bilerek yüce milletimizin hizmetinden hiç ayrılmadım. Bundan sonrada bu anlayış ve şuurla milletimizin hizmetinde olmaya devam edeceğim” demesinin, siyasetin içinde aktif olarak devam etmek istediğine yönelik AKP’ye açık bir mesaj olduğu dile getiriliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler