"AK Parti" kapatılsın davası

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, AK Parti hakkında kapatma davası açılması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.CHP Milletvekili Kamer Genç'in, Başsavcılığa verdiği dilekçede, Anayasa Mahkemesinin, daha önce AK Parti'nin kap

"AK Parti" kapatılsın davası

CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, AK Parti hakkında kapatma davası açılması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

CHP Milletvekili Kamer Genç'in, Başsavcılığa verdiği dilekçede, Anayasa Mahkemesinin, daha önce AK Parti'nin kapatılmasına ilişkin açılan davada, bu partinin ''Demokratik laik cumhuriyet ilkelerine aykırı eylemlerin odağı olduğuna'' karar verdiği, ancak partiyi kapatmadığı anımsatıldı.

"ANAYASA'DAKİ HÜKÜMLERİ HATIRLATILDI"

Savcılığa verilen dilekçede, Anayasa'nın 68. Maddesi'nde siyasi partilerin tüzük ve programları ile eylemlerinin yer verilerek Siyasi Partiler Yasasının  78, 84, 88. maddelerine aykırı hareket eden siyasi partilerin kapatılacağı belirtildi.

ERDOĞAN'IN SÖZLERİ KAPATMA GEREKÇESİ Mİ?

Erdoğan'ın Mısır gezisindeki sözleri dayanak gösterilerek AK Parti'nin kapatılması için dava açılması istenen dilekçede şunlar ifade edildi:

"Anayasanın 68. maddesinde de siyasi partilerin kapatılmasının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının açacağı kapatma davası üzerine Anayasa Mahkemesince karar verileceği ayrıca belirtilmiştir. Halen iktidarda olan AKP'nin Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır gezisinde yaptığı konuşmada 'kendisinin laik olmadığı, Müslüman olduğunu, ancak laik bir devletin Başbakanlığını yaptığını' belirtmiştir. Bu söylemle adı geçen devleti laiklik ilkesiyle değil, İslamcı bir anlayışla yönettiğini ilan etmiştir.

Laik olmayan bir kişinin, devleti laiklik ilkesine bağlı olarak yönetmesi olanaksızdır. Tayyip Erdoğan'ın bu beyanı ayrıca; Anayasanın 24/4 maddesinde belirtilen 'Kimse, Devletin, Sosyal, Ekonomik, Siyasi veya Hukuki temel düzenini kısmen de olsa, din kurallarına dayandırma veya siyasi veya kişisel çıkar yahut nüfuz sağlamak amacıyla her ne olursa olsun, dini veya din duygularını yahut dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz' ilkesine de aykırıdır. Diğer taraftan daha önce AKP'nin kapatılmasına ilişkin olarak açılan davada, Anayasa Mahkemesi bu partinin demokratik laik Cumhuriyet ilkelerine aykırı eylemlerinin odağı olduğuna karar vermiş olmakla beraber partiyi kapatmamıştır.

Ancak adı geçen partinin genel başkanı ve yönetimi laik Türkiye Cumhuriyetini ortadan kaldırarak devleti İslamcı bir yapıya dönüştürmeye yönelik her türlü eylem ve işlemler yapmaya devam etmektedir. Açıklanan nedenlerle Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kapatılması için Anayasa Mahkemesine kapatma davası açılmasını arz ederim.''

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler