Abdullah Gül "yüce divan" diyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un yargılanması için Yüce Divan’ı işaret etti.Başbuğ’un tutuklu yargılanması konusunda ise Gül, “Tutukluluklarla ilgili görüşlerim bellidir. Başbakan’ın sözlerini destekliy

Abdullah Gül "yüce divan" diyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un yargılanması için Yüce Divan’ı işaret etti.

Başbuğ’un tutuklu yargılanması konusunda ise Gül, “Tutukluluklarla ilgili görüşlerim bellidir. Başbakan’ın sözlerini destekliyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev Çankaya Köşkü’nde baş başa gerçekleşen görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Gül, gazetecilerin, “Cumhurbaşkanı’nın görev süresi yasayla belirlenmez” görüşlerini hatırlatması üzerine, “Bu konuda ben söyleyeceklerimi söyledim” demekle yetindi. Başbuğ’un tutukluluğunu da değerlendiren Gül şöyle konuştu:

Anayasa’daki özel madde geçerli
“Bu konularla Meclis’te de daha önce tutuklamalarla ilgili görüşlerimizin ne olduğunu söyledim. Sayın Başbakan’ın söylediği şeyleri ben de destekliyorum. Nasıl yargılanacağı konusu hukuk tekniğiyle ilgili bir konu.

İlgili makamlar karar verecekler. Benim şahsi kanaatim Anayasa’daki özel maddenin daha geçerli olduğu yönünde, Yüce Divan olarak. Ama nihayetinde bu hukuk tekniğiyle ilgili bir konu. Dolayısıyla ilgili makamların kararına bakmak lazım.”

Erdoğan ne demişti?
Başbuğ’un hangi mahkemede yargılanması gerektiği konusunda görüş belirtmeyen Başbakan Erdoğan, tutuklu yargılama konusunda, “Tutuklama yoluyla değil de tutuksuz yargılanma yolu ki her zaman söylediğim tezimdir, böyle olması bizim her zamanki arzumuzdur ve bunun da süratle neticelenmesi şahsımın ve partimin arzusudur.

Çünkü bu şekildeki bir yolu biz isabetli bir yol olarak görmüyoruz” demişti.

AK Parti: Özel yetkili mahkeme
Ak Parti, eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ’un özel yetkili mahkemede yargılanmasını doğru buluyor.

Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik: Mesleğinizle ilgili bir suç olursa Yüce Divan’a gidersiniz doğru. Ama bu bir askeri suç değil. Ordu komutanısınız, verdiğiniz bir emirle ülkeyi felakete sürüklediniz. Bu konuda Yüce Divan sizi yargılar. Başbuğ’un Yüce Divan’da değil, şu andaki yerde yargılanmasını düşünüyorum. 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı: Görev nedeniyle suçlanmalar halinde Yüce Divan görevlidir. Örneğin ben bakan olarak birine yumruk attım, bakansınız diye Yüce Divan’a mı gideceksiniz? Hayır, asliye cezada yargılanacaksınız. Darbeye teşebbüs de görev suçu olamaz, yargılama yeri Yüce Divan değildir. 

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu: Diyelim Genelkurmay Başkanı, bir askere Genelkurmay’da iki tane salladı, adam da orada öldü. Bu Yüce Divan’a mı gidecek? Böyle bir şey olabilir mi?

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset