AB müzakerelerinde flaş gelişme!

AB’nin geçen İrlanda Dönem Başkanlığı’nda kabul ettiği ancak Gezi olayları nedeniyle açılmasını İlerleme Raporu sonrasına bıraktığı 22. faslın (Bölgesel Politikalar ve Yapısal Araçların Koordinasyonu), şu anki Litvanya Dönem Başkanlığı sırasında açılmasın

AB müzakerelerinde flaş gelişme!

AB’nin geçen İrlanda Dönem Başkanlığı’nda kabul ettiği ancak Gezi olayları nedeniyle açılmasını İlerleme Raporu sonrasına bıraktığı 22. faslın (Bölgesel Politikalar ve Yapısal Araçların Koordinasyonu), şu anki Litvanya Dönem Başkanlığı sırasında açılmasının önündeki Almanya engelinin kalktığı bildirildi.

Faslın açılmasına, Gezi gösterilerinde hükümetin aşırı şiddete başvurması nedeniyle Almanya Başbakanı Angela Merkel karşı çıkmıştı. Merkel’in bu tutumunda AB Bakanı Egemen Bağış’ın kendisine yönelik, “Eylül’deki seçimlerden sonra Sarkozy ile birlikte balık tutmaya gidecekler” açıklaması da etkili olmuştu.

Almanya’daki seçimleri ezici çoğunlukla kazanan Merkel’in, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ilerleme raporundan önce demokratikleşme paketini açıklamasını olumlu bulduğu ve bu nedenle 22. faslın müzakerelere başlanmasına sıcak baktığı bildirildi. Almanya’da yarın piyasaya çıkacak Der Spiegel dergisinde yer alan habere göre, Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle bugün ve yarın yapılacak AB Dışişleri Bakanları toplantısında, konuyu gündeme getirecek. Seçimlerde partisi Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 5’lik barajı aşamadığı için Federal Parlamento dışında kalan Westerwelle’nin, gider ayak Türkiye’ye bir jest yapmak istediği, Merkel’in de demokratikleşme paketini olumlu bulmasından dolayı Westerwelle’nin bu görüşüne “yeşil ışık” yaktığı belirtildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler