2009'dan 2015 sandıkta Trabzon

Haber61 – Haber Servisi – Trabzon’da sandıkta 2009, 2011 ve 2014 seçimlerinde  yerel ve genel seçimlerinde oy oranlarına göre; Trabzon seçmenin analizini öne çıkardık.2009 YEREL SEÇİMLERİAK Parti, CHP ve MHP çok iddialı bir şekilde seçime hazırlandı. AK P

2009'dan 2015 sandıkta Trabzon

Haber61 – Haber Servisi – Trabzon’da sandıkta 2009, 2011 ve 2014 seçimlerinde  yerel ve genel seçimlerinde oy oranlarına göre; Trabzon seçmenin analizini öne çıkardık.

2009 YEREL SEÇİMLERİ

AK Parti, CHP ve MHP çok iddialı bir şekilde seçime hazırlandı. AK Parti’nin adayı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ilk kez siyasete Trabzon’dan o dönem girdi. CHP’nin adayı ise eski Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu, ikinci kez belediye başkanı olmak istiyordu. MHP, eski emniyetçi Cevdet Saral ile seçime start verdi.

2009 seçimlerinin sürpriz partisi ise şüphesiz Saadet Partisi’nin aday Mahmut Çizmecioğlu oldu. 2009’dan bugüne kadar hep bu seçim tartışıldı. MHP’li seçmen Canalioğlu’nu Milli Görüşçü seçmen ise Gümrükçüoğlu’nu destekledi. Sandık’tan AK Parti 59 Bin oy, CHP 50 bin oy, MHP ise 6 bin oy aldı.

Bu seçimde Canalioğlu Belediyeye veda ederken Gümrükçüoğlu başkan seçildi. Cevdet Saral ise partisinden bir daha aday olmadı. 2015 Genel seçimlerinde AK Parti’den Ankara Milletvekili aday adayı olmak için başvuruda bulundu. Çizmecioğlu ise; Siyasete veda etti.

2011 GENEL SEÇİMLERİ

2011 seçimleri Trabzon’da fırtınalı başladı. Hem sürprizlerle dolu olan seçim rüzgarı hem de spor’da meydana gelen şike olayları nedeni ile farklı bir seçmen profilinin ortaya çıkardı. AK Parti’den aday aday olan isimler arasında Ülke genelinde tanınmış bürokratlar bulunuyordu. CHP’de bu seçimde olduğu gibi yine ön seçim krizi yaşandı. MHP’de ise sürpriz bir isim öne çıktı.

AK Parti birinci sıraya TOKİ başkanı Erdoğan Bayraktar’ı koydu. Bayraktar büyük bir rüzgar ile Trabzon’a geldi. CHP’de ön seçim yapıldı. Bu seçimden Ali Türen Öztürk, birinci çıktı. Genel Merkez Öztürk’ü 2. sıraya koydu. 1’de eski belediye başkanı Canalioğlu bulunuyordu. MHP’de ise yıllar sonra Koray Aydın, siyasete döndü.

 

12 Haziran’da seçmen son sözünü söyledi. AK Parti sandıktan 268 Bin oy aldı. CHP ise 82 binde kaldı. MHP 69 bin oy aldı. Bu seçimde Trabzon Milletvekillerinin tüm yüzü değişti. Tabiri yerinde ise Trabzon’un en sönük milletvekilleri bu seçimde seçildi.

2014  YEREL SEÇİMLERİ

Bu seçimde 2009 seçiminin rövanşı nitelinde bulunuyordu. Trabzon İlk kez Büyükşehir oldu. Bu nedenle seçimin bir özelliği de ilk kez Büyükşehir başkanı seçilecek olması idi. AK Parti Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu CHP Volkan Canalioğlu MHP ise Hüseyin Örsle seçime girdi. Merkezde Ortahisar gibi bir ilçe oluştu.

Ülke siyasetinde MHP’nin güçlü olduğu yerde CHP destekleyecek CHP’nin güçlü olduğu yerde MHP destekleyecek propagandası yapıldı. Trabzon böyle bir rüzgar ile seçime girdi. Ülke siyasetinde 17 ve 25 aralık operasyonlarının fırtınası vardı. Hükümet Cemaat kavgası devam ediyordu.

Mart sonu seçim geldi. Sandıktan AK Parti 273 bin oy CHP ise 112 bin oy aldı MHP’de 51 bin oyda kaldı. Gümrükçüoğlu ikinci kez  başkan seçildi. Bu seçim bitti tartışması bitmedi. CHP oylarını mı yükseltti yoksa MHP, CHP’ye mi oy verdi.

2015 GENEL SEÇİMLERİ

AK Parti : 49 aday adayı bulunuyor. Adaylar arasında yine aynı bürokratlar ve iş adamları, spor adamları bulunuyor.

CHP : Yine ön seçim krizi

MHP : Koray Aydın 21 Mart’ta partisinin genel sekreteri yada genel başkan yardımcısı olursa Ankara’dan aday olacağı konuşuluyor 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Siyaset