Şike dosyası yalanları

Son zamanlarda ahlaksızca haber etiği dışında yazılan haberleriniz tamamı taraflı ve etik dışı, yönlendirme haberlerdir. Bazı gazetelerde yer verilen Trabzonspor’un şike amaçlı 3 başvurusunda UEFA’nın yetkisi olmadığı yönünde haberleriniz ile sadece Türk

Şike dosyası yalanları

Son zamanlarda ahlaksızca haber etiği dışında yazılan haberleriniz tamamı taraflı ve etik dışı, yönlendirme haberlerdir. Bazı gazetelerde yer verilen Trabzonspor’un şike amaçlı 3 başvurusunda UEFA’nın yetkisi olmadığı yönünde haberleriniz ile sadece Türk Spor’una değil Türk basınına da zedelediğinizin farkında değilsiniz.

Fenerbahçe tarafından sürekli olarak hakaret uğrayan bir gazetenin bugün sütunlarına taşıdığını haber ve cevabı altta belirtilmiştir.

Trabzonspor’un UEFA’ya itirazı 1 - “İlgili tüzük, yönetmelik ve kararlar ile şikeye karşı sıfır tolerans politikası kapsamında Türkiye Futbol Ligi’ne doğrudan müdahale edilmesi.”

Gazetenin uydurma iddiası - “Bu nedenle UEFA Kontrol, Etik ve Disiplin Kurulu’ndan Türkiye Futbol Ligi’nin olaylarına doğrudan müdahale etmesi talep edilmiştir. Bu talep, Kontrol, Etik ve Disiplin Kurulu tarafından UEFA Disiplin Yönetmeliği (Özellikle bkz. 2014 sürümü Madde 6 ve 7) hükümleri kapsamında alınabilecek herhangi bir önleme karşılık gelmediği için kendi başına bir amaca sahip olduğu düşünülemez. Ayrıca, Disiplin Yönetmeliği’nin hiçbir hükmü UEFA’ya, özellikle onun disiplin kurullarına bir yerel futbol liginin olaylarına doğrudan müdahale etme yetkisini vermemektedir. Bu nedenle birinci talep reddedilmelidir.”

UEFA’nın örnek kararı - Şike iddialarında sayısal olarak birinci sırayı İngiliz takımları önde bulunuyor ancak Kıbrıs Rum yönetimi ve Bulgaristan yaşanan artış hızında rekor kırıyor. Bu nedenle tarafımızda bahsi konu geçen ülkelerin Federasyonlarına uyarı nitelikli yazı gönderilmiştir. Ayrıca Avrupa Parlamentosu da uyarılmıştır.

Diğer Madde Sayfa 2'de 

Trabzonspor’un UEFA’ya itirazı 2 - “Türkiye Futbol Ligi 2010-2011 sezonunda şike faaliyetlerinden sorumlu kulüplerin ve şahısların cezalandırılması.”

Gazetenin uydurma iddiası - UEFA Disiplin Kurulları bu nedenle yerel müsabakalar ile ilgili şike suçları için kulüpleri ve şahısları cezalandırmaya yönelik genel bir yargı yetkisine sahip olmamıştır.

UEFA’nın örnek kararı - UEFA Başkanı Michel Platini, şike ve rüşvet bataklığına batan Yunanistan’a çıkarma yaparak. Ülkede süren şike operasyonunda Yunanistan Süper Ligi takımlarından Kavala ve Olympiakos Volou küme düşürüldü. Ayrıca iki kulübe de para cezası verildi.

Diğer Madde Sayfa 3'de 

Trabzonspor’un UEFA’ya itirazı 3 - “Trabzonspor’un maddi ve manevi kayıp ve zararlarının tazmin edilmesi ve Trabzonspor’un 2010-2011 sezonu Türkiye Süper Ligi şampiyonu olarak kaydedilmesi ve ilan edilmesi.”

Gazetenin uydurma iddiası - Trabzonspor ayrıca, 2010-11 sezonu için Süper Lig şampiyonu olarak kaydedilmesini ve ilan edilmesini talep etmektedir. Bu işlem UEFA disiplin kurulları salahiyeti dışındadır. Bu kurullar ne şekilde olursa olsun UEFA yönetmeliği kapsamında herhangi bir kulübe bir unvan verme yetkisine sahip değildir.

UEFA’nın örnek kararı – UEFA’nın İtalya Futbol Federasyonuna gönderdiği yazı ile 14 Temmuz 2006 günü ilk karar açıklandı. Juventus, Fiorentina ve Lazio bir alt küme olan Serie B'ye düşürüldü. Tüm takımlar bir sonraki yıl önemli puanları silindi ve lige bu şekide başlamaları kararlaştırıldı. AC Milan lige kaldı ancak bu takımında bir sonraki yıl puanlarının silinmesine karar verildi. Kulüplerin kararı bozmak üzere bir üst mahkemeye başvurması üzerine Temyiz Mahkemesi 25 Temmuz 2006 günü son kararını verdi. Son karara göre Fiorentina ve Lazio, Serie A'da kaldı. Bir sonraki sezon Fiorentina'dan 19 puan, Lazio'dan ise 11 puan düşülmesine karar verildi. Juventus'un bir alt kümeye düşmesi onandı ancak -30 puandan başlaması istenen ilk karar bozuldu ve -17 puanla 2006-2007 sezonuna başlaması kararı verildi. Zaten küme düşürülmeyen AC Milan'ının ise 15 puan silinmesi şeklindeki ilk karar bozuldu ve ceza 8 puana indirildi. Bu sayede AC Milan bir sonraki sezon ön eleme oynayarak da olsa UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılma şansını yakaladı.

Bundan sonraki; yorum siz değerli okurlarındır…

 

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Spor