Sarp Sınır Kapısı'nda büyük tehlike / Sezyum nedir?

Artvin ili Sarp Sınır Kapısı'nda Gürcistan’dan Türkiye’ye sokulmak istenen 1 kilo 236 gram sezyum, 48,23 gram kırmızı civa ile kıymetli taşlar ele geçirildi. Edinilen bilgiye göre, Sarp Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, Gürcista

Sarp Sınır Kapısı'nda büyük tehlike / Sezyum nedir?
Artvin ili Sarp Sınır Kapısı'nda Gürcistan’dan Türkiye’ye sokulmak istenen 1 kilo 236 gram sezyum, 48,23 gram kırmızı civa ile kıymetli taşlar ele geçirildi.
 
Edinilen bilgiye göre, Sarp Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, Gürcistan’dan Türkiye’ye giriş yapmak üzere Sarp Gümrük Kapısı'na yaya olarak gelen Gürcistan uyruklu I.A ile N.K yolcu salonundan geçişi esnasında durumundan şüphelendi. X-Ray cihazından geçişleri sırasında cihazın ikaz vermesi üzerine söz konusu I.A'nın üst aramasında 2 adet cam tüp içerisinde toplam brüt ağırlığı 1235,73 gram olan sezyum maddesi ve 3 adet cam tüp içerisinde toplam ağırlığı 15,25 gram olan kırmızı civa maddesi ele geçirildi.
 
Gürcistan vatandaşı N. K el bagajı ve üzerinde yapılan aramada ise 9 adet çeşitli renk ve ağırlıkta kıymetli olduğu düşünülen taşlar ile 3 adet cam tüp içerisinde toplam brüt ağırlığı 32,98 gr olan kırmızı civa maddesi ele geçirilirken ele geçirilen maddelerin piyasa değerinin 2.500.000 dolar olduğu belirtildi.
 
Şüpheli şahıslar tutuklanarak Erzurum Kapalı Cezaevi'ne konulurken, söz konusu maddeler ile ilgisi olan Türk vatandaşı O. Ş, Sarp Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri ve Emniyet Müdürlüğü personeli ile yapılan ortak çalışma neticesinde yakalanarak tutuklandığı kaydedildi. 
 
Sezyum nedir?
 
Sezyum genellikle nükleer sanayi de kullanılan kimyasal bir elementtir. Sezyum elementinin nükleer alanın en önemli elementi olduğu da belirtilmektedir. Sezyumun bilim dalındaki sembolü Cs’dir ve atom numarası 55’dir.

Yoğunluğu: 1.879 g/mL olan Sezyum elementi uçuk sarı renkte, yumulşak ve kolay kesilebilen bir elementtir. Parlak bir yüzeyi vardır, havadaki oksijen ve nem ile olan reaksiyonundan dolayı bu parlak yüzey matlaşır. 1860 yılında Bunsen ve Gustav Kirchoff tarafından rubidyumla birlikte bulunmuştur. Doğal elementler içinde elektropozitifliği en fazla olan Sezyum çok kolay oksitlenir. Ayrıca bu element doğada, bazı maden sularında, lepidolitte, trifilinde ve Elbe Adası polüsitinde az miktarda bulunur. Sezyum elementi bir çok organik bileşiğin hidrojenlenmesinde katalizör olarak, atomik saat olarak, fotoelektrik hücrelerde ve vakum tüplerinde, IR lambasında kullanılır ve ayrıca oksijene olan yüksek ilgisinden dolayı elektron tüplerinde gaz giderici olarak da kullanılır.

Erime noktası: 28.44 °C (301.59K)

Kaynama noktası: 671°C (944K)

Molar hacmi: 70.94 ml/mol

Mineral Sertliği: 0.2

Özgül ısı: 0.240 J/gK

Isı iletkenliği :0.359 W/cmK

Buharlaşma Entalpisi:65 kJ mol-1

Atomlaşma Entalpisi:76 kJ mol-1

Sezyum elementinin insana etkisi çok ama çok fazladır. Sezyum elementine çıplak elimizle dokunduğumuz anda dakikalar içinde hayatımı kaybedebiliriz. Sezyum elemtinin bir toplu iğne ucu kadarını insanların içtiği su kaynağına damlatılırsa suyun ulaştığı herkeste ölüm etkisi yaratmaktadır. Bu çok etkili maddenin insanlardan kesinlikle uzak yerlerde kullanılması gerekir. Zaten nükleer santraller de bu nedenle şehir merkezlerinden ve insanların yaşadığı yerlerden çok uzaklara inşa edilmektedir. Sezyum maddesinin insana olan zararı ne kadar fazlaysa bilime olan faydası da bir o kadar fazladır. Tabi güvenli ve insalığın yararı için kullanıldığı halde.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler