Yapay kalp içinde geldi ve...

İleri derece kalp yetmezliği teşhisi konulan hasta, yapay kalp takılması için onay beklediği sırada organları bağışlanan bir gencin kalbi nakledilerek yeniden sağlığına kavuştu. Bir diğer hasta ise, beyin ölümü gerçekleşen ve organları bağışlana Rus uyruk

Yapay kalp içinde geldi ve...
İleri derece kalp yetmezliği teşhisi konulan hasta, yapay kalp takılması için onay beklediği sırada organları bağışlanan bir gencin kalbi nakledilerek yeniden sağlığına kavuştu. Bir diğer hasta ise, beyin ölümü gerçekleşen ve organları bağışlana Rus uyruklu bir vatandaşın kalbiyle yeniden hayata tutundu.
 
Yüz ve uzuv nakilleriyle Türkiye’nin tıp alanında parlayan yıldızı olan Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, hastalara umut olmaya devam ediyor. Hastanede son olarak bir günde iki kalp nakli yapılarak, iki hastanın daha yeniden hayata tutunması sağlandı. Isparta’da yaşayan Atilla Alay’a (42), 2 ay önce gittiği Süleyman Demirel Üniversitesi’nde ileri derecede kalp yetmezliği teşhisi konuldu. Kalp nakli yapılacak bir merkeze yönlendirieln Alay, yakın olması ve başarılı ameliyatlarından dolayı Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne başvurdu. Yapılan kontrollerin ardından yapay kalp yapılması kararı verilen Alay, kardiyolojiden onay beklediği sırada kendisine uygun kalp bulunduğu haberi geldi. Mersin’in Anamur ilçesinde geçirdiği motosiklet kazasının ardından 1 Nisan’dan bu yana yoğun bakımda yatan Hami İlkar’ın (23) beyin ölümü gerçekleşmesinin ardından ailesi tarafından organları bağışlandı. Yapılan tetkiklerde İlkar’ın kalbinin Alay’a uygun olduğu belirlendi ve ameliyat gerçekleştirildi. Başarılı bir ameliyatla sağlığına kavuşan Alay, “Cumartesi 13.00 gibi ameliyata girdim 18.00’de çıktım. Geçen 3 günlük süreçte gayet iyiyim. Yürüyebiliyorum. Çok iyi gidiyor her şey. Organ bağışı yapan aileye çok teşekkür ediyorum. Beni ikinci bir hayata bağladılar. Hala şoktayım, inanmakta zorlanıyorum.” dedi.
 
RUS VATANDAŞIN KALBİYLE SAĞLIĞINA KAVUŞTU
 
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde yapılan ikinci nakli ise yaklaşık 6 yıldır kalp rahatsızlığı çeken Reşit Nas’a (50) yapıldı. Yaklaşık 6 yıldır nakil olmayı bekleyen Nas, son iki ayda durumun kötüye gitmesi nedeniyle doktorlar tarafından acil nakil olmasına karar verildi. Hastaneye yattıktan bir hafta sonra Nas’a uygun kalp Rus bir vatandaştan çıktı. Tedavi gördüğü hastanede beyin tümörü nedeniyle beyin ölümü gerçekleşen Rus uyruklu vatadaş Nelyo Diyetova’nın (38) organları ailesi tarafından bağışlandı. Yapılan tetkikler sonucu Diyetova’nın kalbinin Nas’a uygun olduğu belirlendi. Doktorları tarafından ameliyata alınan Nas’a başarılı bir ameliyatla Diyetova’nın kalbi nakledildi. 
 
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, Atilla Alay’ın hastanelerine geldiğinde ciddi kalp yetmezliği ve nefes darlığı yaşadığı söyledi. Yapılan kontrollerde hastaya ilk aşamada yapay kalp yapmayı planladıklarını belirten Gölbaşı, “Daha sonraki süreçte klinik düzelme sağlandıktan sonra taburcu olma aşamasında donör çıktı. Nakli gerçekleştirdik. Normalde bir yıl bekleyen hastalar var. Ama bu hastamız bir hafta içinde nakil oldu. Şuanda çok iyi. Ameliyat sonrası süreç gayet iyi seyretti. Bir önceki nakilde motosiktlet kazası nedeniyle donör vardı. Burada motosiklet kazaları donör kaynağımız bizim. Gençlerimizin bence motosikletten uzak durmalarını tavsiye ediyorum. Kendileri hayatlarını kaybederken birilerine hayat veriyorlar ama Türkiye şartlarında kimseye motora binmelerini tavsiye etmiyorum.” dedi. Diğer hasta Reşit Nas hakkında bilgi veren Gölbaşı, hastanın 5-6 yıldır nakil için beklediğini, durumu ağırlaşıp hastaneye yattıktan sonra bir hafta sonra nakil olduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık