Vejetaryen beslenenler dikkat!

Vejetaryenler kırmızı et, balık eti, kümes hayvanları ve bunları içeren besinleri veya ürünlerini tüketmiyor. Vejetaryen beslenme biçimini seçmenin birçok nedeni var. İnsanlar dini, kültürel, ahlaki veya etik inançlarla bağlantılı olarak vejetaryen olabil

Vejetaryen beslenenler dikkat!
Vejetaryenler kırmızı et, balık eti, kümes hayvanları ve bunları içeren besinleri veya ürünlerini tüketmiyor.
 
Vejetaryen beslenme biçimini seçmenin birçok nedeni var. İnsanlar dini, kültürel, ahlaki veya etik inançlarla bağlantılı olarak vejetaryen olabiliyor ya da sağlık, çevre, ekoloji, ekonomik sorunlar ve dünyanın açlık sorunu gibi nedenlerle vejetaryenliği seçebiliyor.
 
Vejetaryen beslenme alışkanlığına sahip kişilerin dikkat etmesi gereken önemli noktaları Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Baş Diyetisyeni Diyetisyen Hatice Baygut anlatıyor. 
 
VEJETARYEN BESLENMEDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
 
• Vejetaryen diyetleri, B12 vitamini haplarıyla desteklenmeli. Özellikle çocuklarda B12 vitamininin alımının sağlanması için balık gibi hayvansal besinlerin tüketimi sağlanmalı. Vejetaryen gebe ve emzikli anneler, kemik demineralizasyonuyla karşılaşmamak için kalsiyumdan zengin yiyecekler ya da kalsiyum hapları tüketmeli. 
 
• Vejetaryenler, gebelik sırasında demir hapları kullanmalı ve bebeklere 6. aydan sonra demirden zengin yiyecekler verilmeye başlanmalı. Vejetaryen diyette C vitamini kaynakları bulundurmaya da dikkat edilmeli. 
 
• Vejetaryenler, D vitamini ihtiyaçlarını karşılamak için mutlaka güneş ışınlarından faydalanmalı. 
 
• Veganlar, çiçek yağı yerine kanola yağı ve soya yağı kullanmalı, ceviz ve yeşil yapraklı sebzeleri tüketmeli. 
 
• Vejetaryen ebeveynler, çocuk beslenmesi konusunda çok iyi bilgilendirilmeli ve vejetaryen ebeveynlere çocuklarının sağlıklı büyümesi için ete de ihtiyaçları olduğu kesin bir şekilde belirtilmeli. Çocuklar kesinlikle katı vejetaryen diyetlerle beslenmemeli. 
 
• Çocuklar için en uygun vejetaryen beslenme tipi lakto-ovo vejetaryenlik. Vejetaryen çocuk ve gençlerin diyetine süt, yumurta, peynir, badem, ceviz gibi çinkodan zengin besinler eklenmeli. Ayrıca, soya ve diğer kuru baklagillerde bulunan protein sindirimini engelleyici etmenlerin yok edilmesi için pişirme ilkelerine özen gösterilmeli. 
 
• Kendi istekleriyle vejetaryen olan ve diyetlerini devam ettirmeye direnen çocuklar söz konusu ise bu çocukların diyeti mümkün olduğunca açılmaya çalışılmalı. Eğer bu başarılamıyorsa, eksikliği görülen besin öğeleri, diyetlerine hap olarak eklenmeli. Vejetaryen diyetler gençlerde adet dönemi düzensizliklerine, bu da ileride daha farklı sağlık sorunlarının görülmesine sebep olabiliyor. Bu nedenle vejetaryen diyetleri benimseyen çocuklar sürekli olarak izlenmeli.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Resmi İlanlar
Sağlık