Türkiye'de kaç kişiye kanser teşhisi koyuldu?

Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, ‘Dünya Kanser Günü’ nedeniyle katıldığı programda ‘2014 Kanser Önleme ve Taramaları Kısa Raporu’nu paylaştı. Gültekin, “Geçtiğimiz yıl 97 bin erkek, 62 bin kadına Türkiye’de kanser teşhisi kon

Türkiye'de kaç kişiye kanser teşhisi koyuldu?

Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, ‘Dünya Kanser Günü’ nedeniyle katıldığı programda ‘2014 Kanser Önleme ve Taramaları Kısa Raporu’nu paylaştı. Gültekin, “Geçtiğimiz yıl 97 bin erkek, 62 bin kadına Türkiye’de kanser teşhisi kondu.” dedi.

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği genel merkezinde ‘Dünya Kanser Günü’ nedeniyle Dünya Kanser (UICC) Kontrol Örgütü Başkanı Tezer Kutluk, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Seçil Özkan, Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Şuayib Yalçın ve Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Murat Gültekin katıldı. 2015 Dünya Kanser Günü’nün ana teması -Sağlıklı Yaşamayı Seçmek, Erken Tanı Sağlamak, Herkes İçin Tedavi, Yaşam Kalitesi- 'İmkansız Değil olarak belirlendi. 

Programda konuşan Doç. Dr. Murat Gültekin, 2014 yılında yapılan kanser taramalarında elde edilen verileri paylaşarak, “97 bin erkek, 62 bin kadına Türkiye’de kanser teşhisi kondu bu iyi bir haber. Kanserler içinde üç kanser uluslararası veriye göre taranabilir. Bunlar: Meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve bağırsak kanseri tüm dünyada taranıyor. Avrupa Birliği 2025 yılına kadar yüzde 100’e ulaşmayı ülkelere hedef olarak koydu.” ifadesinde bulundu. 

Türkiye’de sağlık çalışanlarıyla birlikte yaptıkları çalışmaları dile getiren Gültekin, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) açtıklarını söyledi. Gültekin, “Her aile sağlık merkezi giderek yeni bir KETEM oluyor. KETEM sayısı da giderek binlere yaklaşıyor. KETEM sayılarımızı artırmaya devam ediyoruz. 2018 yılına kadar 280’e ulaşacağız. Şuan 8 tanesi mobil olmak üzere 127 adet KETEM söz konusudur. 2015 yılında 40 yeni KETEM açmayı planlıyoruz. 16’da mobil KETEM ile toplamda 56 adet KETEM’i 2015 yılında hizmete açmayı düşünüyoruz.” diye konuştu. 

Üç kanser üzerinde taramalar yapıldığını belirten Gültekin, meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve bağırsak kanseri ile ilgili yapılan taramalar hakkında bilgi vererek “Meme kanserinde erken evre oldukça iyi. Uzak METASTAS daha yapacak işlerimiz var. Rahim ağzı uzak metastaslarımızda yüzde 10’lara kadar düşürdük. Hedeflerimiz orta metastas daha fazla insanı olabildiğince erken teşhis etmek. Bağırsak kanserine yeni başladık.” açıklamasında bulundu.

'MEME KANSERİNDE TÜRKİYE GENELİNDE YAKLAŞIK İKİ MİLYON KİŞİ TARANDI'

Gültekin, yapılan tarama sonuçlarını paylaştı. Yapılan tarama sonuçlarına göre; “Meme kanserinde Türkiye genelinde toplam taranan kişi sayısı 1 milyon 900 bindir. Geçtiğimiz yıl yapılan taramalarda hedefimizin 5 milyon 500 bin kişi olduğunu vurgulayalım. Tarama oranımız yüzde 33,5’tur. Bu çok iyi rakam çünkü yüzde 5-6‘larda başlamıştı. Rahim ağzı kanserlerinde yüzde 82’ye yaklaştık. Burada yaklaşık 3 milyon kadınımızı hedef koyduk. 2014 yılında 2 milyon 750 kadının sivil HPV’li taraması yüzde 82 gibi çok ciddi bir rakama ulaştık. Bağırsak kanseri yeni başlanmış bir kanser ve bir yılda 6 milyon 500 bin kişiyi taramayı hedefliyorum. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 1 milyon 450 bin kişinin taramasını gerçekleştirmişiz. Bu da yüzde 22,4 çok iyi bir rakam.” 

Murat Gültekin, amaçlarının 2023 yılına kadar yüzde 100’lere çıkarmak olduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler