Türkiye'de bir ilk! Kanser artık...

Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Ağan, tarafından yürütülen ‘Protein ile bakteri algılayan nano-biyosensörlerin dizaynı ve üretilmesi' konulu TÜBİTAK araştırma projesiyle kanser erken teşhis edilme i

Türkiye'de bir ilk! Kanser artık...

Kırıkkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Ağan, tarafından yürütülen ‘Protein ile bakteri algılayan nano-biyosensörlerin dizaynı ve üretilmesi' konulu TÜBİTAK araştırma projesiyle kanser erken teşhis edilme imkanı sağlanacak.


Projenin Kırıkkale Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Laboratuvarları (KÜBTAL) ve Bilkent Üniversitesi Ulusal Nano Teknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) ile birlikte yürütüldüğünü açıklayan Prof. Dr. Sedat Ağan, çalışmada birlikte geliştirilecek olan sensörlerlerin üzerine damlatılacak olan bir damla kanla ile içerisindeki bakteri tespiti yapılarak kanser hücreleri olup olmadığı tespit edileceğini söyledi.

Söz konusu sensör üzerine damlatılan sıvılarda şu an protein tespiti yapabildiklerini açıklayan Prof. Dr. Ağan, "Dünyada bu çalışmalar deneysel anlamda yapılıyor. Ama ülkemizde bir ilk olacak. Nano boyutlardaki yani metrenin milyarda biri elektronik devre elemanlarının bir araya gelmesiyle oluşan sensörler protein ve bakteri algılıyor. Fakat projedeki amacımız kanser hücresi içerisindeki bakterileri tespit edebilmek." dedi.

Projesiyle amaçlanan sonuca ulaştıkları takdirde kanserin erken teşhis edilebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Ağan, "Kanser, günümüz dünyasının başlıca ölüm nedenleri arasında yerini koruyor. 2008 yılında tüm dünyada toplam 7,6 milyon insanın kanser hastalığı nedeniyle öldüğü tespit edilmiştir. Tüm araştırmacıların bir umut arayışına devam ediyor. Bu sayı 2030 yılında 13,1 milyona ulaşması öngörülmektedir. Maalesef günümüz teknolojisi kanserin erken tanı ve teşhisi konusunda yardım bekleyen milyonlarca insana şimdilik yardım edememektedir. Kanser hastalığında, erken teşhis başarılı tedavide önemli rol oynamaktadır. İnsan kanındaki kanser işaretlerini erken tespit edecek, hassas, hantal olmayan ve ucuz biyosensörlere ihtiyaç vardır. Söz konusu araştırmalara kısmi katkı sağlamak amacı güden projemizde tasarladığımız kapasitifnano-biyosensörler, kolay uygulanabilir, ekonomik ve hızlı ölçümler yapabilmesinin yanı sıra boyutları küçük olduğu için taşınabilme avantajına da sahipler." diye konuştu.

Gelecekte erken teşhis yöntemleri bulunduğu zaman kanserin tedavisinin mümkün olacağını belirten Ağan, "Nano-Biyosensörler erken teşhisin önemli bir parçası olacaktır. Biyosensör teknolojisi sayesinde gelecekte belki de kanseri yenmek öyle kolay olacak ki, şu anda diyabet hastalarının kullandığı, şeker ölçüm cihazları gibi rahat, güvenilir bir uygulama ile yerinde bakım erken teşhisi yapılacak ve bu kişinin hayatını kurtaracaktır." şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler