Tüberküloz hastalarına tedavi

Gümüşhane'de tüberküloz hastalarına, 'Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) Uygulaması' kapsamında, sağlık görevlilerinin gözetiminde tedavi uygulandığı belirtildi. İl Sağlık Müdürü Metin Öztürk, yaptığı yazılı açıklamada, ocak ayı itibariyle kentte, tüberküloz

Tüberküloz hastalarına tedavi

Gümüşhane'de tüberküloz hastalarına, 'Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) Uygulaması' kapsamında, sağlık görevlilerinin gözetiminde tedavi uygulandığı belirtildi.

İl Sağlık Müdürü Metin Öztürk, yaptığı yazılı açıklamada, ocak ayı itibariyle kentte, tüberküloz teşhisi konulmuş 16 hasta olduğunu belirterek, 'Günümüzde tüberkülozun en önemli tedavi stratejisi doğrudan gözetimli tedavidir' dedi.

Bu hastalara, tedavi süresince ilaçlarının bir sağlık görevlisinin gözetiminde verildiğini anlatan Öztürk, şöyle devam etti:

'Bu strateji ile enfeksiyon riski dirençli tüberküloz vakaları azalıyor. Hastalarımızı daha iyi takip etmek ve ilaçların düzenli kullanılmasını sağlamak, tüberkülozla savaşı daha iyi yürütmek, dirençli tüberküloz vakalarının sayısını azaltmak amacıyla dispanserimizde 2006 yılından itibaren sağlık personeli gözetiminde DGT'yi uygulamaya başladık. Ön hazırlık olarak DGT yöntemi ve uygulama şekli konusunda öncelikle dispanser personeline daha sonra ise aile hekimleriyle iletişime geçilerek onlara hastaların tedavi süreçleri hakkında bilgi verildi'

Öztürk, tüberküloz hastalığını diğer hastalıklardan ayırt eden özelliğinin hava yolu ile bulaşması olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

'Bu nedenle, hasta ile aynı havayı ve ortamı paylaşmak yeterlidir. Toplumu korumak için, bulaştırıcı olguların tedavisinin garantilenmesi ve böylece bulaştırıcı kaynakların bulaştırmaz hale getirilmesi gereklidir. DGT uygulamasının temel nedeni, hastaların genellikle tedaviye uyumsuz olmalarıdır. Hastaların altı ay süreyle düzenli ilaç kullanmaları zordur. DGT uygulaması, hastaların ve sağlık çalışanlarının, tedavinin ve her doz ilacı içirmenin önemi konusunda eğitilmelerini ve bu konuda uyanıklıklarının artmasını da sağlamaktadır. Hastanelerde, dispanserlerde, aile hekimliklerinde ve sağlık evlerinde sağlık görevlileri ile işbirliği yapılarak tüberküloz tedavisinde DGT standart yaklaşım olmalıdır'

Öztürk, DGT'nin çok farklı özellikleri olan birçok ülkede ve Türkiye'de başarıyla uygulandığını ifade etti.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık