Trabzonlu kadınların DİKKATİNE!

Trabzon Sağlık Müdürlüğü ve Trabzon Kanser ve Umut Savaşım Derneği tarafından meme kanseri bilinçlendirme etkinlikleri kapsamında "Kendi Kendine Meme Muayenesi" eğitim çalışması başlatıldı.Trabzon Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Şube Müdürü Uzm. Dr. Mehmet K

Trabzonlu kadınların DİKKATİNE!

Trabzon Sağlık Müdürlüğü ve Trabzon Kanser ve Umut Savaşım Derneği tarafından meme kanseri bilinçlendirme etkinlikleri kapsamında "Kendi Kendine Meme Muayenesi" eğitim çalışması başlatıldı.

Trabzon Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Şube Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Kapucu ve Eğitim Şube Müdürlüğü’nden Hemşire Nesrin Bostanoğlu tarafından, Trabzon merkez ve ilçelerdeki Halk Eğitim Merkezleri’nde, Trabzon halkına ve farklı kurumlarda çalışan kamu personeline yönelik meme kanseriyle ilgili eğitimler düzenlendi. Seminerlerde “Meme kanseri nedir ?, belirtileri nelerdir ?, meme kanserinden korunmak için yapılması gerekenler” anlatılırken, meme kanserinde erken tanının çok önemli olduğu, meme kanseri tedavisinin etkili sonuç verebilmesi için düzenli olarak kontrollerin yapılması gerektiği vurgulandı.

İl Sağlık Müdürlüğü’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada “Her bilinçli kadın kendi kendine meme muayenesi yapmayı öğrenmeli ve bu muayeneyi düzenli olarak yapmayı alışkanlık haline getirmelidir. Memedeki kitlelerin yüzde 80'i, bu kitleler iyi huylu olsun, kötü huylu olsun, kadınların kendisi tarafından ya tesadüfen, ya da kendi kendine meme muayenesinde keşfedilmektedir. Tesadüfen keşfedilen kitleler genellikle çok büyük kitleler olmakta, aksine, usulüne uygun olarak yapılan bir kendi kendine meme muayenesinde daha ufak çaptaki kitleleri ve ek olarak meme kanserine işaret edebilecek bazı bulguları keşfetme imkanı doğmaktadır. Kansere bağlı ölüm nedenleri arasında akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer alan meme kanseri için düzenli olarak muayenelerin yapılması gerektiği, kadınların kendi kendilerine yapacakları muayenenin de erken tanı için büyük önem taşıdığı bilinmektedir. Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanserdir. Erken tanı konulduğunda meme kanserinde tamamen tedavi edilebilme şansı çok yüksektir. Erken tanı sayesinde çok büyük olasılıkla memenin alınmasına gerek kalmamaktadır. 20-25 yaş arası her kadın, her ay kendi kendini muayene etmelidir. 30-35 yaş arası her kadın herhangi bir yakınması olmasa da meme muayenesi olmalıdır, ultrasonografi ve mamografi çektirmelidir. 40 yaş ve üzerindeki her kadın, yıllık doktor muayenesi ve mamografi yaptırmalıdır. Bu bilgiler ışığında Trabzonlu vatandaşlarımızı bilgilendirmek ve elle muayene yöntemleri konusunda bilinçlendirerek erken teşhis ve tedaviyi sağlamak amacıyla, Sağlık Müdürlüğü olarak merkez ve 4 ilçe olmak üzere 407 kişiye eğitim verilmiş olup, yaklaşık 400 kişiye bilgilendirici broşür dağıtılmıştır. Eğitim seminerlerimiz devam etmektedir” denildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık