Trabzon’da ‘CİNSEL’ suçlarda artış

Trabzon’da son iki ay içerisinde cinsel ilişki suçlarında artış olduğu gözlemlendi. Özellikle Facebook ve diğer sosyal paylaşım siteleri üzerinden yapılan cinsel tacizlere şantaj ve tehdittin de girmesi korkutmaya başladı. Uzmanlar’a göre Cinsel taciz ve

Trabzon’da ‘CİNSEL’ suçlarda artış

Trabzon’da son iki ay içerisinde cinsel ilişki suçlarında artış olduğu gözlemlendi. Özellikle Facebook ve diğer sosyal paylaşım siteleri üzerinden yapılan cinsel tacizlere şantaj ve tehdittin de girmesi korkutmaya başladı. Uzmanlar’a göre Cinsel taciz ve cinsel saldırılara sebep son dönemlerde ülke düzeyinde toplum psikolojinin bozulmasında gözlemlenen artış.

Haber : Şükrü ÜÇÜNCÜ / Haber61.NET

CİNSEL SALDIRIYI TANIDIKLAR YAPIYOR

Uzmanlar cinsel taciz suçunun faili veya mağduru erkek veya kadın herkes olabilir söylüyor. Yine Uzmanlara göre cinsel saldırı vakalarının çoğu, erkek ya da kız arkadaş, arkadaş çevresinden biri, yeni tanışılan biri ya da sevgili gibi kurbanın tanıdığı birisi tarafından gerçekleştiriliyor. Kurbanların yüzde 70'i saldırıda bulunan kişiyi tanıdığı ifade ediliyor. Bir yabancının saldırıda bulunma oranı daha düşüklük gözlemleniyor.  

TRABZON ADLİYESİNDE KAÇ KİŞİ ÇIKARILDI

Trabzon Adliyesine bu konu ile alakalı son günlerde başvuru sayısı bir hayli kalabalık. Son dönemlerde Trabzon Emniyetine gelen ihbarları değerlendiren polis ekipleri 3 ay içerisinde bu suça bulaşmış 60’ın üzerinde kişiyi mahkemelere sevk etti.

Uzmanların belirttiklerine göre başta Doğu Karadeniz bölgesi olmak üzere Trabzon’da bu saldırıya maruz kalan kurbanlar cinsel saldırıda bulunan kişiyi tanıdığı için, bu tür vakaların çoğunu emniyet güçlerine veya yakınlarına bildirmiyor.. Bir arkadaşın, aile üyesinin ya da sevilen bir kişinin başına iç açmak kurbanın sessiz kalmasına yeterli nedeni olduğunu ifade ediliyor.  

CİNSEL SALDIRILARDA EN ÇOK GÖRÜNEN DURUMLAR

Cinsel saldırıda Trabzon’da en çok görünen vakalar  Öpme ya da dokunma, Birisini seks yapmaya ya da istenmeyen cinsel davranışlarda bulunmaya zorlamak, Kurbanla yalnızken ya da onun haberi olmadan çekilen fotoğrafları herkese açık internet ortamında ya da başkalarıyla paylaşmak. Tecavüz ya da yeltenilen tecavüz, Bilinci tam olarak yerinde olmayan (içkili ya da ilaç etkisi altında) birisiyle seks yapmak gibi.

Trabzon emniyetinin son dönemlerde yapmış olduğu çalışmalar çerçevesinde bu tür suçları engelleye  bilmek için 155 telefonlarına ihbar edilmesi gerektiğini ifade ediyor.  Eğer mağdur susarsa küçük tacizler yerini tecavüze bıraka biliyor.

SALDIRIYA UĞRARSANIZ NE YAPMALISINIZ

Türkiye genelinde mağdur olanlara yardım yapa bilmek için kurulan derneklerde bulunmakta bunların hemen başında Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfı geliyor. Vakıf bu tür saldırılara karşı hemen kendilerinin aranmasını ifade ediyor ve telefon numaralarını bildiriyor.   0 (212) 292 52 31 ya da 0 (212) 292 52 32

Cinsel saldırıya ya da tecavüze uğramış olan kişilere Uzmanlar yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor. Hemen bir sağlık kuruluşuna gidip muayene olun! Duş almayın ve en yakın hastaneye gidin. Muayeneden geçmeniz ve tedavi olmanız gerek. Duş alma ya da banyo yapma isteğinizi bir süre için bastırın. Kıyafetlerinizi değiştirmeyin ya da saçlarınızı taramayın. Polis İmdat Hattı olan 155'i arayıp saldırıyı polise bildirin.  Güvenebileceğiniz birisiyle görüşün. Bu bir arkadaşınız, bir aile üyesi, öğretmen, ya da danışman olabilir denilerek uyarıda bulunuyor  

Son dönemlerde Trabzon’da görülen bu denli olaylarda Trabzon basınına yansıyan bazı haberler:

Facebook’ta tanıtı başına gelmeyen kalmadı

Trabzon'da sosyal paylaşım sitesinde kendisine arkadaşlık isteğini "Onaylayarak" kabul eden M.U (27) isimli kadının başı dertten kurtulmadı. Trabzon'un Çarşıbaşı ilçesinde bir ay önce Facebook'tan H.İ (24) isimli genç tarafından kendisine gönderilen arkadaşlık isteğini onaylayarak kabul edince önce şantaj ve iğrenç tekliflerle karşılaşan kadın soluğu poliste aldı.

Reşit olmayan 3 kıza cinsel istismar

Trabzon'da yaşları 18'den küçük 3 kıza 'cinsel istismar'da bulundukları gerekçesiyle gözaltına alınan 9 kişi adliyeye çıkartıldı.  Olay, Erdoğdu mahallesinde meydana geldi. Yaşları 18'den küçük olan 3 kız, kendilerine cinsel tacizde bulunulduğunu önce ailelerine ardından da aileleri ile birlikte Gülbaharhatun Polis Merkezi'ne giderek başlarından geçenleri anlattılar.

'Sosyal paylaşım' hayatını kararttı

Trabzon'un Konaklar Mahallesinde önceki gün meydana gelen olayda N.K (21) isimli genç kız, sosyal paylaşım sitesinden tanıştığı İ.G (25) ile bir otelde buluşarak ilişkiye girdi. Erkek arkadaşı İ.G ile evlilik hayalleri kuran genç kız N.K bir süre sonra kendisine gelen bir telefonla "senin görüntünü çektik bizimle tekrar ilişkiye girmezsen bunu internette yayarız yada 500 TL para ödeyeceksin" diye tehdit edikten sonra hayal kırıklığına uğradı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık