Trabzon'da bebek ölümleri azalıyor

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, yapılan çalışmalar sonucu yıllara göre anne ve bebek ölümlerinde azalmalar olduğunu bildirdi.Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de ve dünyada uygulanan "Sağlıkta Dönüşüm Programı" kapsamında anne ve

Trabzon'da bebek ölümleri azalıyor

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, yapılan çalışmalar sonucu yıllara göre anne ve bebek ölümlerinde azalmalar olduğunu bildirdi.

Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de ve dünyada uygulanan "Sağlıkta Dönüşüm Programı" kapsamında anne ve çocuk sağlığı konusunun öncelikli konular arasında olduğunu belirtti.

Trabzon olarak yürüttükleri programlar sonucu anne ve bebek ölümlerinde önceki yıllara göre büyük başarılar elde edildiğini anlatan Hamzaoğlu, şöyle devam etti:

"Müdürlüğümüzce yürütülen çalışmalar kapsamında, bütün gebelerimize doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası için yapılması gerekenler konusunda eğitimler verilmektedir. Böylece normal ve riskli durumların tanınması ve gerekli durumlarda sağlık kuruluşlarına başvurmaları konularında farkındalık oluşturulmaktadır. Bakanlığımızca 1991 yılından beri UNICEF işbirliğinde Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı yürütülmektedir. Bu kapsamda bütün aile sağlığı merkezlerimiz ve hastanelerimiz anne sütü konusunda gereken eğitimleri vererek anneleri bu konuda desteklemektedir."

Hamzaoğlu, Trabzon'un 2003'de "Bebek Dostu İl" ve 2008'de "Bebek Dostu Altın İl" ünvanı aldığını da ifade ederek, şunları kaydetti:

"Misafir anne uygulaması ile doğum için hastanelere ulaşamayacak uzaklıkta olan ve sosyal güvencesi olmayan annelerimizin en uygun ve yakın hastanede konaklatılarak, sağlıklı doğum yapması sağlanmaktadır. İlimizdeki bebek ölümlerinin nedenleri araştırılarak aynı veya farklı nedenlerle ölümlerin önüne geçmek amacı ile her ay İl Bebek Ölümlerini İnceleme Komisyonu toplanmaktadır. İlimizde hastane ve birinci basamak çalışanlarına anne ölümlerini önlemeye yönelik farkındalık eğitimleri yapılmış olup, bu eğitimler yeni başlayan personel için de devam etmektedir. Anne ölümü olduğunda nedenini ve alınacak önlemleri araştırmak amacıyla İl Anne Ölümlerini İnceleme Komisyonu toplanıp gerekli kararları almaktadır."

Yapılan çalışmalar sonucu yıllara göre anne ve bebek ölümlerinde azalmalar olduğuna dikkati çeken Hamzaoğlu, Türkiye ortalamasının belirgin olarak altında oranlara sahip olmalarına rağmen bazı basın organlarında anne ve bebek ölümlerinin arttığının ifade edilmesinin üzücü ve yanlış olduğunu, anne ve bebek ölüm oranlarının düşüklüğünün, bu konuda ne kadar dikkatli ve yoğun çalışmalar yaptıklarının göstergesi olduğunu bildirdi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık