Trabzon'da AIDS'li sayısı artıyor!

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, Doğu Karadeniz’de tespit edilen AIDS’li vaka sayısının son iki yılda giderek arttığını belirterek “Vaka sayısı giderek artıyor. Doğu

Trabzon'da AIDS'li sayısı artıyor!

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, Doğu Karadeniz’de tespit edilen AIDS’li vaka sayısının son iki yılda giderek arttığını belirterek “Vaka sayısı giderek artıyor. Doğu Avrupa ve Orta Asya’daki artışa paralel bir artış izliyoruz” dedi.
KTÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle Trabzon’da bir otelde bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan KTÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, AIDS’li yeni hasta sayısı ve AIDS’e bağlı ölümlerin giderek azaldığına dikkat çekerken, yeni HIV enfeksiyonunun hastalığın zirve yaptığı 1997 yılından bu yana dünyada yüzde 21 azalma gösterdiğini söyledi. Ancak bu sonuçların dünyanın her yerinde aynı olmadığını kaydeden Köksal, “ABD ve Batı Avrupa’da yeni hasta sayısı ve AIDS’e bağlı ölümlerde azalma görülürken, hastalık Doğu Avrupa ve Orta Asya’da 2001’den 2010 yılına kadar yüzde 250 artış göstermiştir” dedi.
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de 4 bin 826 vaka oluğunu kaydeden Köksal, gerçek rakamın ise bunun çok üzerinde olduğunu tahmin ettiklerini dile getirdi. Doğu Karadeniz’de de tespit edilen vakaların son iki yılda giderek arttığını belirten Prof. Dr. Köksal, bölgenin bu konuda önemli bir risk teşkil ettiğine dikkat çekti.
Türkiye’de hastalığın en önemli bulaşma yönteminin başında kadın-erkek ilişkisinin geldiğine işaret eden Köksal, “Bölgemizde de durum pek farklı değil. Vaka sayısı giderek artıyor. Doğu Avrupa ve Orta Asya’daki artışa paralel bir artış izliyoruz” diye konuştu.

Prof. Dr. İftihar Köksal, hastalığın genelde evlilik veya bazı tedaviler öncesi yapılan testlerde tesadüfen öğrenildiğini belirterek “Türkiye’de 1985’ten beri 4 bin 826 AIDS vakası görüldü. Trabzon’da 2010 yılı sonu itibariyle 66 vaka bulunurken, bunlardan 10 tanesi vefat etti” ifadelerini kullandı.

AIDS’in korunulabilen bir hastalık olduğunun altını çizen Köksal, korunma, erken teşhis ve tedavinin önemine dikkat çekti. Bu konuda ise çok ciddi bir duyarsızlık olduğunu anlatan Köksal, “Hastaların üçte birini bayanlar oluşturuyor ve maalesef virüsü de eşlerinden almış oluyorlar. Sorunun temelinde ‘bir kereden bir şey olmaz’ anlayışı yatıyor. Ülkemizde hastalığın en fazla bulaşma nedenlerinin başında kadın-erkek ilişkisinin geldiği dikkate alındığında bu konuda erkeklerin daha duyarlı olması çok önemli” şeklinde konuştu.

Şüphesi olanların mutlaka bir test yaptırmalarını öneren Köksal, sağlık kuruluşlarında bu testlerin ücretsiz yapıldığını hatırlattı.
 Doç. Dr. Gürdal Yılmaz ise vaka sayısı ve ölümlerde dünyadaki azalmalara karşılık, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerde yaşanan artışa dikkat çekti. Yılmaz, yapılan araştırmaların AIDS vakalarında dünya genelinde 1997 yılından bu yana yüzde 21 azalmaya karşılık, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Doğu Avrupa ve Orta Asya’da ise 2001’den 2010 yılına kadar geçen sürede yüzde 250 artış olduğunu ortaya koyduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık