Trabzon bu hastalığa dikkat et

 Gribin ateş, öksürük, baş ağrısı, halsizlik ve kas ağrıları ile seyreden akut bir virüs hastalığı olduğu belirtildi.Özel Karadeniz Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Burak Genç, gribin çocuklarda soğuk algınlığından daha tehlikeli olduğu söyledi. Ge

Trabzon bu hastalığa dikkat et

 

Gribin ateş, öksürük, baş ağrısı, halsizlik ve kas ağrıları ile seyreden akut bir virüs hastalığı olduğu belirtildi.

Özel Karadeniz Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Burak Genç, gribin çocuklarda soğuk algınlığından daha tehlikeli olduğu söyledi. Genç, gribin tipik belirtilerinin yüksek ateş ve baş ağrısı olduğunu belirterek, “Soğuk algınlığından farklı olarak grip birçok kişide özellikle çok küçük çocuklarda ve bebeklerde ağır hastalığa ve yaşamı tehdit eden hastalıklara neden olabilir. Çocuklarda grip ateşli olduğundan mutlak istirahat gerektirir ve etrafa da bulaştırabileceğinden eğer okul vb. yerlere gitmemelidir” dedi.

Viral enfeksiyonların vücudun bağışıklık sisteminde geçici bir düzensizliğe neden olduğunu kaydeden Genç, “Gribin belirtileri çocuk ya da erişkin de çok değişmez ancak hastaneye yatış oranı çocuklarda ve özellikle 6 ile 23 ay arası bebeklerde hayli yüksektir. Özellikle de yüksek risk taşıyan çocuklar; diyabeti, astımı, kronik kalp rahatsızlığı, akciğer ve böbrek hastalığı olanlarla iki yaş altındakilerdir. Viral enfeksiyonlar vücudun bağışıklık sisteminde geçici bir düzensizliğe neden olabileceği için zatürre, orta kulak enfeksiyonları ve sinüzit gibi komplikasyonlar oluşabilir. Gribin semptomlarının çok uzun sürmesi durumunda komplikasyonlardan şüphelenilmeli. Mesela; ateşinin 4-5 günden fazla sürüp, öksürüğünün giderek artması yukarıda belirtilen hastalıklardan şüphelenmeyi gerektirir” şeklinde konuştu.

Ailelerin en büyük hatasının gereksiz ilaç vermek olduğunu ifade eden Genç, “Akut semptomlar 2-3 gün içinde geriler ateş ise komplikasyonsuz olarak 5 gün sürebilir. Eğer ikinci haftada öksürük devam ediyorsa ve ateş artmışsa gribe eklenmiş bakteriyel bir enfeksiyon düşünülür. Eğer pnömoni (Akciğer Dokusunun İltihabı) gelişirse öksürük kötüleşir ve öksürükle birlikte kan ve irin gelebilir. Bunun gibi durumlarda hemen doktara danışılmalıdır. Ailelerin yaptığı en büyük hata; grip olan çocuğa hemen antibiyotik vermektir. Antibiyotik vücuttaki doğal bağışıklığı baskılar, dirençli bakterilerin oluşmasını sağlar. Daha sonraki enfeksiyonlar için olumsuz zemin hazırlar. Ayrıca sadece aileler değil, çoğu zaman doktorlar da antibiyotik veriyor” ifadelerini kullandı.

Zor durumdan kalmadıkça çocuklara ilaç verilmemesi gerektiğini vurgulayan Genç, “Özellikle de aspirin vb. ilaçların verilmemesi gerekir. Aspirin; akut karaciğer yetmezliğine neden olabileceği için, grip halinde de hiç kullanılmaması lazımdır. Aileye hasta çocuklarına bol taze meyve-sebze ağırlıklı bir diyet uygulaması öneriyoruz. Özellikle portakal ve greyfurt suyu öneriyoruz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık