TBMM Trabzon'da Çernobil izinde

TBMM Kanser Araştırma Komisyonu, Doğu Karadeniz illerindeki inceleme gezisinin ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde (KTÜ) basın toplantısı düzenledi. Komisyon Başkanı AK Parti Gümüşhane Milletvekili Doç. Dr. Kemalettin Aydın, "Çernobil haricinde yaş

TBMM Trabzon'da Çernobil izinde

TBMM Kanser Araştırma Komisyonu, Doğu Karadeniz illerindeki inceleme gezisinin ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde (KTÜ) basın toplantısı düzenledi. Komisyon Başkanı AK Parti Gümüşhane Milletvekili Doç. Dr. Kemalettin Aydın, "Çernobil haricinde yaşam alanımızda bir çok kanserojen etkilerle karşı karşıyayız. Ama maalesef doğru olmayan bir bilgilendirmeyle bir karabulut özellikle Doğu Karadeniz'de hakim oldu. Asıl konuşulması gereken birçok konuyu konuşamaz durumdayız. Biz biraz da bu bulutu dağıtıp dikkatin diğer konuşulması gereken kanserojen etkenlere çekilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunun başında da sigara geliyor. Türkiye'de ve bu bölgede en fazla görülen akciğer kanseri. Çok önemli oranda bir etkeni de sigara. Yine aşırı kilo, hareketsizlik, elektromanyetik ortamların birebir yatak odalarımıza kadar giriyor olması, cep telefonları gibi etkenler var. Bunlar aslında çok çok daha önemli, çok çok daha toplumun gündemine taşınması gerekiyor diye düşünüyorum" dedi.

Rapor açıklandı

TBMM Kanser Araştırma Komisyonu'nun Rize, Gümüşhane ve Trabzon'da üç gün süren incelemelerinin ardından hazırlanan rapor da kamuoyuyla paylaşıldı. Raporda, "Özellikle Karadeniz illerimizde uzun yıllardır gerek basın gerek kamuoyu tarafından sık sık gündeme getirilen Çernobil Nükleer Reaktör Kazası ile bölgede görülen kanser vakalarını ilişkilendirilmesi üzerine komisyon yerinde incelemeler yapmak ve konunun uzmanları ve muhatapları ile görüşmek üzere adı geçen illere resmi ziyaret gerçekleştirmiştir. Bugünkü bilimsel veriler ve yapılan incelemeler doğrultusunda değerlendirildiğinde; Çernobil kazasının kanser vakalarını artırıcı yönde etkisinin olmadığı kanaatine varılmış, bölgedeki kanser görülme sıklıklarının ülke genelinden farklılık göstermediği anlaşılmıştır. Diğer taraftan, yöre insanı üzerinde uzun yıllardır süren psikolojik etkinin azalmakla beraber halen sürdüğü de gözlemlenmiştir" denildi. Raporda ayrıca kanserden korunmak için alınacak tedbirler de maddeler halinde şu şekilde sıralandı:

"Türkiye'de en sık görülen kanser akciğer kanseridir. Akciğer kanserinin en sık nedeni sigara içimidir. Dolayısıyla; sigara içmeyin, içiyorsanız bırakın.

Küresel bir halk sağlığı problemi olan şişmanlık (obezite) kansere etken olduğu bilinen önemli bir sağlık sorunudur. Bir çok kanser türü ile obezite arasında ilişki olduğu belirlenmiştir. Obeziteden kaçının.

Alkol içimi insanlarda bilinen önemli kanser sebeplerinden biridir. Alkol içimi ile en sık görülen kanser tipleri arasında nedensel bağlantı olduğu belirlenmiştir. Alkol içmekten sakının.

35 yaşına kadar her kadın en az bir kez rahim ağzı sürüntüsü (servikal smear) aldırmalı, ilk smearden sonra da 65 yaşına kadar her beş yıl da bir bunu tekrarlamalıdır.

Meme kanseri dünya genelinde kadınlarda en sık görülen kanserdir. Ancak, meme kanserinde prognoz diğer kanserlere göre daha iyidir. Erken tanı, meme kanserinden ölümleri azaltmada en etkin yöntemdir. 50 yaşından sonra her kadın 69 yaşına kadar iki yılda bir mamografi çektirmelidir.

50 yaşından sonra her kadın ve erkek, 70 yaşına değin iki yılda bir dışkıda gizli kan testi ile barsak kanseri taraması yaptırmalı, tüm sonuçları negatif de olsa her on yılda bir de kolonoskopi yaptırmalıdır.

Ayrıca kanserden korunmak için, her gün orta düzeyde fiziksel egzersiz yapılmalı, günlük değişik türlerden sebze ve meyve tüketiminizi artırılmalı, aşırı güneşe maruziyetten kaçınılmalıdır."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık