Stres astım nedeni

Ülkemizde yıl boyu devam eden sınav maratonun çocuk ve gençlerde aşırı strese, stresin ise mide asit salgısını arttırarak reflü başta olmak üzere birçok hastalığa ve astıma neden olduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonc

Stres astım nedeni

Ülkemizde yıl boyu devam eden sınav maratonun çocuk ve gençlerde aşırı strese, stresin ise mide asit salgısını arttırarak reflü başta olmak üzere birçok hastalığa ve astıma neden olduğunu söyleyen Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, erken teşhis konusuna dikkat çekerek, çocuk ve gençlerin sağlığı için ailelere de önemli tavsiyelerde bulundu.

SORUNLARI ERKEN DÖNEMDE FARK ETMEK GEREKİR

Psikolojik stresin alerjik hastalıklar ve astım başta olmak üzere birçok müzmin hastalığın temelini oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Yonca Tabak, "Ülkemizde yıl boyu aralıksız olarak devam eden sınav maratonu birçok çocuk ve gençte başarılı olma yönünde büyük bir kaygı oluşturmaktadır. Kaygı ve getirdiği strese bağlı gelişen mide asit salgısı artışı, reflü hastalığı adı verilen bir mide sorununu beraberinde getirir. Özellikle çocuk ve gençlerin sağlığını korumasının daha da büyük önem taşıdığı merkezi sınavlara yaklaşılan şu dönemlerde reflü ve getirdiği sorunları erken dönemde fark etmek gerekir" açıklamasında bulundu.

"Reflü çocuk ve gençlerde karın ve mide ağrısı, ağza ekşi su gelmesi, ses kısıklığı, ağız kokusu, diş gıcırdatma, geğirme ve iştahsızlık gibi belirtilerle kendini gösterir" diyen Dr. Yonca Tabak, "Bunlardan bir veya bir kaçının devamlı var olması halinde midede bir sorun olabileceğinden şüphe etmek gerekir" uyarısını paylaştı.

REFLÜ KONTROL ALTINA ALINMAZSA ASTIM KAÇINILMAZDIR

Reflünün sadece bir mide sorunu olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Yonca Tabak, Reflü hasatlığının kontrol altına alınmaması halinde astıma yol açabileceğini söyleyerek doğabilecek diğer rahatsızlıkları da şöyle açıkladı; "Mideden yukarı çıkan asitli içerik, solunum sistemine, buruna ve akciğerler kaçtığında geçmeyen balgamlı öksürükler ve burun akıntısı, burun tıkanıklığı ile seyreden sinüzit ve gece kriz şeklinde gelen öksürük ve nefes darlığına yol açabilir. Bu gidişin önü alınmazsa astım kaçınılmazdır".

SAĞLIK İÇİN 9 TAVSİYE

Prof. Dr. Yonca Tabak, merkezi sınavlara hazırlanan çocuk ve gençlere sağlıklarını korumaları yönünde önemli bilgiler verirken ailelere de tavsiyelerde bulundu. Sırasıyla şu şekilde;

1- Sınav hazırlığında olan veya ara sınıflarda ders başarısını artırmak isteyen öğrencilere bir de aileleri tarafından karne notları konusunda ek baskı uygulamaması ve çocukların stresten uzak tutulması gerekir.

2- Sınavlara hazırlık aşamasında çocuk ve gençlerin uyanık kalmak için kafein içeren çay, kahve ve enerji içeceklerinden uzak tutulması uygun olacaktır.

3- Geç saatlere kadar çalışmak durumunda olunduğunda yatmadan önceki 2 saatte beslenmenin kesilmesi ve bol su içilmesi gerekmektedir.

4- Zihin açar mantığı ile çikolata ve benzeri kakaolu gıdalardan uzak durulmalıdır.

5- Strese bağlı psikolojik rahatlama adına sağlıksız beslenmeye yönelen çocukları, fastfooddan uzak tutacak alternatif gıdaların (Ör: ev köftesi + ekmek + ayran; evde yapılmış sıvı yağlı mayasız poğaça, kurabiye; cevizli tarçınlı meyve tatlıları) el altında bulundurulması önemlidir.

6- Kış aylarında zihinsel aktivitenin desteklenmesi ve bağışıklık sisteminin güçlü tutulması için balık yağı (Omega 3) ve D vitamini takviyesi yapılmalıdır.

7- Ekşi portakal vb. meyve suları yerine taze sıkılmış elma, havuç suyu tercih edilmelidir.

8- Kızartmadan kaçınılmalı, fırında kızartılmış az yağlı gıdalar tercih edilmelidir.

9- Çiğ sarımsak ve soğan mide asidini artırdığından antibiyotik niyetine çiğ sarımsak; soğan yedirme uygulamasından kaçınılmalıdır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık