Soğuk Havada Yüz Felci Riski Artıyor

Soğuk havalar bazı hastalıkların da tetikleyicisi olabiliyor. Bunlardan biri de yüz felci... Hastalıktan korunmak için soğuk havalarda iyi giyinmek, ıslak saçla dışarı çıkmamak, arabada pencere açmamak gerekiyor.Kış mevsimiyle birlikte bazı hastalıklarda

Soğuk Havada Yüz Felci Riski Artıyor

Soğuk havalar bazı hastalıkların da tetikleyicisi olabiliyor. Bunlardan biri de yüz felci... Hastalıktan korunmak için soğuk havalarda iyi giyinmek, ıslak saçla dışarı çıkmamak, arabada pencere açmamak gerekiyor.

Kış mevsimiyle birlikte bazı hastalıklarda da artış gözleniyor. Bu hastalıklardan biri de yüz felci. Yüz felci vakalarının önemli kısmını soğuk havalar tetikliyor.
 
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kulak-Burun-Boğaz Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sefa Dereköy, konuyla ilgili şunları söyledi:
 
“Facel sinir felçlerini özellikle yarısını bel paralizi dediğimiz soğukla ilintili olan soğuk günlerde kış günlerinde, daha ziyade de vücutta bağlantılı olabilen bir felç tablosu şeklinde görüyoruz. Bunun dışında travmatik diyebileceğimiz ve diğer enfeksiyonlar diyebileceğimiz çeşitli nedenler oluşturuyor."
 
Yüz felci kolay fark edilebilen bir hastalık.
 
Prof. Dr. Dereköy, bu konuda, “Yüz felçlerinde çok ani olarak gelişen alın bölgesinde kırışıklığın olmaması, mimik kaslarında hareketlerin kaybolması, ağız aralığının daralması, özellikle gülerken veya konuşurken yüz bölgesinde asimetrik bir mimiğin gelişmesi tablosudur. Tek taraflı olarak cereyan ettiği için çok çabukça fark edilir" diye konuştu.
 
Bu belirtilerin görüldüğü hastanın bir an önce bir hekime başvurması gerekiyor.
 
Korunmak İçin Neler Yapılmalı?
 
Hastalıktan korunmak için dikkat edilmesi gereken şeyler de var. Prof. Dr. Dereköy, bu konuda şu önerilerde bulundu:
 
“Öncelikle hastaların soğuk ve ıslak tablolara dikkat etmesi lazım. Nedir; sabahleyin çok soğuk bir havada dışarıya ıslak saçlarla veya banyo yapılmış, henüz yapılmış, kurutulmadan ortaya çıkan bir şekilde bir kişinin soğuğa maruz olması buna yol açacaktır. Üstüne üstlük bir arabada, üstü açık veya penceresi açılmış bir şekilde rüzgarı alan bir şekildeki seyri de son derece önemli. Bu şekildeki bir tablo yüz sinirini son derece rahatsız edebilecektir. Bu son derece önemli."
 
Tedavisi Mümkün
 
Yüz felci ilk görüldüğünde ürkütücü bir tablo ortaya çıkarsa da tedavi edilebilen bir hastalık. Fizik tedavisi ve hekim kontrolünde virüslere karşı kullanılan ilaçla yüz felci iyileştirilebiliyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık