Sınav öncesi mutlaka okuyun

 Sınav öncesi ve sabahında yaşanan stres ve heyecan, vücuttaki enerjiyi azaltıyor. Özellikle dikkat dağınıklığı yaşamamak için sınav öncesi sağlıklı beslenme kurallarına uyulması önem taşıyor "Sınav öncesi beslenme hazırlığı, tıpkı bir maraton koşucusunun

Sınav öncesi mutlaka okuyun

 

Sınav öncesi ve sabahında yaşanan stres ve heyecan, vücuttaki enerjiyi azaltıyor. Özellikle dikkat dağınıklığı yaşamamak için sınav öncesi sağlıklı beslenme kurallarına uyulması önem taşıyor
 
"Sınav öncesi beslenme hazırlığı, tıpkı bir maraton koşucusunun ön hazırlığına benzer" diyen Memorial Hastanesi beslenme ve diyet uzmanı Şefika Aydın Selçuk, vücutta kan şekerinin koşu esnasında tedarik edilmesi ve kas faaliyetleri için gerekli enerjinin kısıtlanmaması açısından karbonhidratların depolanmasının önemli olduğuna değindi.
 
Aydın, bunların kan şekerinin dengesini kısa sürede bozacak olanlardan değil, "kaliteli" olarak adlandırılan ve kan şekerini uzun süre dengede tutabilen karbonhidratlardan sağlanması gerektiğinin de altını çizdi.
Bu karbonhidratların beyaz ekmek, şeker ve çikolatadan değil; lifli gıdalardan, siyah ekmek, sebze ve meyvelerden elde edilmesi gerektiğini de belirten dyt. Aydın "Çok hızlı iniş çıkış gösteren kan şekeri, konsantrasyon azalmasına ve baş dönmesinde görme sorununa kadar etkisini gösterebilmektedir" diye konuştu. Aydın sınava girecek olanlar için önerilerini sıraladı...
 
Beslenme alışkanlıklarınızın dışına çıkmayın
 
Sınav öncesi beslenmesi ve sınav günü beslenmesi büyük önem taşır. Herkesin yemek alışkanlığı ve damak zevki farklı olduğundan yararlı diye bazı besinleri yemesi konusunda öğrencinin üzerine gidilmemeli, beslenme alışkanlıklarının dışına çıkılmamalı. Kişinin alışkanlığı olan, daha önce yediğinde vücutta reaksiyon vermeyen besinler alınmalı. Besin zehirlenmeleri riski olduğu için 1 gün öncesinde dışarıda yemek yenmemeli. Zorunlu ise mayonez, tavuk gibi çabuk bozulabilecek gıdalardan sakınılmalı.
 
Karışık yemeklerden uzak durun
 
Sınavdan bir gün öncesinde gaz problemi oluşturacak kurubaklagil, lahana gibi besinleri tüketememeli. Başarıyı olumsuz etkileyeceği için; kızartma, birçok besinin bir araya gelmesiyle oluşan karışık yemekler, çok yağlı, ağır soslu yemekler tercih edilmemeli.
 
Mide bulantısı ve baş dönmeleri önlenebilir
 
Yoğun stres ile gelişen yeme davranış bozukluğu; kilo kayıpları veya aşırı kilo alma, mide bulantısı, kabızlık ve baş dönmeleri gibi birçok sağlık problemine sebep olabilir.
 
Kuşburnu ve papatya çayı tüketilebilir
 
Özellikle bu dönemde çok fazla çay, kahve ve kola içmek; kalp çarpıntısına, huzursuzluğa, geç saatlerde de uykusuzluğa, korku ve endişeye neden olur. Bunların yerine C vitamini içeriği yüksek kuşburnu, papatya, adaçayı tüketilmeli.
 
Stresi azaltıp mutlu olmak için...
 
Konsantrasyonun artması için; balık, ceviz, zeytinyağı, yeşil yapraklı sebzeler, kırmızı et, pekmez, maydanoz, yeşil biber, kivi, portakala yer verilmeli. Stresi azaltmak ve mutluluk hormonun artmasını sağlamak için de;  tam buğday ekmeği, bulgur pilavı, kepekli makarna, süt, yoğurt, ayran, peynir, muz  tüketilebilir.
 
Sınav sabahı kahvaltısı altın kural
 
Bilimsel çalışmalar sınav sabahı iyi bir kahvaltının sınav başarısını artırdığını göstermekte. Sabah stresle beraber mide bulantısı ve iştahsızlık olabilir. Bu yüzden miktarlar az tutularak sağlıklı besinler  tüketilmeli. Yapılan en büyük hata beynin şekerle çalışmasından dolayı fazla çikolata ve basit şeker içeren tatlıların tüketimidir. Bunlar kan şekerini hızla yükseltip düşürdüğü için beynin şekere olan ihtiyacını karşılamaz aksine kanda hipoglisemi yapar ve asla önerilmez.
 
Örnek Kahvaltı
 
* 1 bardak meyve suyu (taze sıkılmış  tercih edilir)
* 1 dilim peynir
* 1 yumurta (haşlanmış veya yağsız tavada omlet)
* 1 tam ceviz veya 5-6 badem
* 4-5 adet zeytin
* 1 tatlı kaşığı pekmez1 -2 dilim tam buğday ekmeği
* 1 kivi veya 5-6 çilek veya 1 yemek kaşığı kuru üzüm domates, salatalık.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler