Sevkli olmayana hastanede yok

 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, incelemeler sonucunda sağlık harcamalarında toplam 4,1 milyar liralık istismar ve israfa rastladıklarını bildirdi.Çelik, öngörülerin üzerinde gerçekleşen sağlık harcamalarının 3 milyar lirasının tedavi gider

Sevkli olmayana hastanede yok

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, incelemeler sonucunda sağlık harcamalarında toplam 4,1 milyar liralık istismar ve israfa rastladıklarını bildirdi.

Çelik, öngörülerin üzerinde gerçekleşen sağlık harcamalarının 3 milyar lirasının tedavi giderleri, 1,1 milyar lirasının ilaç savurganlığından kaynaklandığını ifade etti. Bugün gazetesi Bakan Çelik'in açıklamalarını manşetine taşıdı.

Bakan Çelik'in verdiği bilgilere göre, tedavi giderlerindeki aşın harcamalar sevk zincirinin etkin şekilde uygulanamamasından kaynaklanıyor. Çelik, sigortalı hastaların devlet hastanelerinde 1,5 milyar lira, üniversite hastanelerinde 661 milyon lira ve özel hastanelerde de 705 milyon lira fazladan tedavi giderine yol açtıklarını söyledi.

Çelik, bu hastaneler için ayırdıkları ödenekleri ise sırasıyla devlet hastaneler için 13,1 milyar, üniversite hastaneleri için 4 milyar 75 milyon lira, özel hastaneler için de 5 milyar 643 milyon lira olduğunu belirtti.

HASTA KENDİNİ SEVK EDİYOR

Bakan Çelik, tedavi ve ilaçta yaşanan istismar ve israfın önüne geçmek için sevk zincirini daha sıkı uygulamaya karar verdiklerini bildirdi. Çelik, hastaların önce aile hekiMennderi-sağlık hizmeti alacaklarını, aile hekiminin uygun görmesi halinde hastaların hastane ve uzman hekimlere sevk edileceğini ifade etti. Çelik şöyle konuştu: "Vatandaş kendi hastalığı hakkında kendisi teşhis koyup aile hekimine değil de devlet ya da üniversite hastanesindeki bir profesöre gitmesi gerektiğine karar veriyor. Yani hasta kendi kendini sevk ediyor. Hastanın bu tercihi sisteme maliyet yüklüyor."

İLAÇLAR ÇÖPE GİDİYOR

Bakan Çelik, ilaçta da istisönlemler alacaklarıilaç kutularının küçültülmesinin önemli rol oynayacağını belirten Çelik, "Doktor hastayı tedavi edebilmek için önce bir ilaç başlıyor. Mecburen çok sayıda kutu ilaç yazıyor. Ancak tedavinin daha ilk aşamasında o ilaçların hastaya uygun olmadığı anlaşılıyor. İlaçlar değiştiriliyor. Bu sefer yeni kutular yazılıyor, ilk yazılan çöpe gidiyor. Bu tür israflar son bulacak" dedi.  Çelik, yerli ilacı geliştirme de dahil olmak üzere her türlü alternatif üzerinde çalıştıklarını vurguladı.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler