Sağlıkta 3'lü karar haftası

 Sosyal güvenlik harcamalarının en önemli kısmını sağlık harcamaları oluşturuyor. Ekonomi yönetimi bu hafta üç yeni konuda EKK'ya sunum yapacak.Ekonomi yönetiminin bu haftaki gündeminde 3 kritik sağlık kararı var. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na sorulacak

Sağlıkta 3'lü karar haftası

 

Sosyal güvenlik harcamalarının en önemli kısmını sağlık harcamaları oluşturuyor. Ekonomi yönetimi bu hafta üç yeni konuda EKK'ya sunum yapacak.

Ekonomi yönetiminin bu haftaki gündeminde 3 kritik sağlık kararı var. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na sorulacak 3 kritik karardan biri dişte özelden hizmet alınması. 1 milyar TL’lik maliyet hesaplanan özelden diş hizmetiyle ilgili olarak, EKK’ya “Kararı siz verin” denilecek. Bir diğer kritik karar ise üniversite hastaneleriyle ilgili. Radikal artık iyice darboğaza giren üniversite hastanelerinin rahatlatılması için, bu hastanelerin de global bütçeye alınması öngörüldü. Böylece üniversite hastanelerinin ödemeleri yaklaşık 90 gün önceye çekilmiş olacak. İlaç bütçesi de kurulda gündeme gelecek, sektörün rahatsızlıkları aktarılacak ve “Gelecek yıl ilaca ne kadar bütçe ayıralım” sorusu yöneltilecek. 

Sosyal güvenlik harcamalarının önemli bir kısmını sağlık harcamaları oluşturuyor. Ekonomi Koordinasyon Kurulu 3 önemli konuda kritik kararlar alacak. Kararların ilkini, dişte özel sektörden hizmet alınması oluşturuyor. Bir süredir tartışılan konuyla ilgili olarak maliyet hesabı çıkarıldı. Yaklaşık 1 milyar TL’lik fatura için, ekonomi yönetimine “Ne yapalım, stratejimiz ne olsun” sorusu yöneltilecek.

Bir diğer önemli düzenleme ise, üniversite hastaneleriyle ilgili olacak. Uzun süredir darboğaz yaşayan üniversite hastaneleriyle ilgili olarak global bütçe uygulaması söz konusu olacak. Bu da, üniversite hastanelerine Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden yapılacak olan ödemelerin yaklaşık 90 gün öne çekilmesini içeriyor ve üniversite hastanelerini bir miktar rahatlatması öngörülüyor. Ancak üniversite hastanelerinin yaptıkları eğitim çalışmalarına bağlı olarak bütçeden ayrı bir ödenekle desteklenmesi önerisi de gündeme getirilecek. 

EKK’da masaya yatırılacak bir diğer konu da, ilaç ödemeleri olacak. Bir süredir tartışılan ilaç ödemeleri için, ekonomi yönetiminden 2013 yılına dair bir öngörü istenecek. Ekonomi yönetiminin belirlediği rakam çerçevesinde ise, ilaçta yeni ödeme sistemine çalışılacak. Bu konuda alternatifli bir çalışmanın yürütüldüğü biliniyor. Uygulanan iskonto sistemi, ilaç sektörünün tepkisini topluyor ve iskonto dönemlerinde bazı ilaçların piyasada bulunamama sorununu da beraberinde getiriyor. Bir süredir ilaçta ödeme sisteminin değiştirilmesi çalışmaları sürdürülüyor. Ekonomi yönetiminin ilaç için 2013’te ayrılacak bütçeyi belirlemesinin ardından; yeni ödeme sisteminin netleşmesi bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık