Sağlık konusunda bu öğütlere bir göz atın!

Vücudun temel yapıtaşı olan yağın mutlaka beslenmede bulunması gerektiği ancak asıl önemli olanın yağın tipi ve zararsız olan yağın tüketilmesi olduğu belirtildi.Özel Yıldızlıgüven Hastanesi Diyetisyeni Erden Abdüsselam, tereyağı, iç yağı ve benzeri doymu

Sağlık konusunda bu öğütlere bir göz atın!

Vücudun temel yapıtaşı olan yağın mutlaka beslenmede bulunması gerektiği ancak asıl önemli olanın yağın tipi ve zararsız olan yağın tüketilmesi olduğu belirtildi.

Özel Yıldızlıgüven Hastanesi Diyetisyeni Erden Abdüsselam, tereyağı, iç yağı ve benzeri doymuş yağların ve trans yağ asidi içeriği yüksek margarin gibi yağların tüketiminin azaltılması, tekli doymamış yağ asidi içeriği yüksek zeytin yağı, fındık yağı, ayçiçeği ve mısır yağı gibi diğer sıvı yağların tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Yoğun kolesterol içeren gıdalardan uzak durulması gerektiğini vurgulayan Abdüsselam, “Denge kelimesinden de anlaşılacağı gibi diyet demek aç kalmak demek değil sağlıklı beslenme alışkanlığının oluşturulmasıdır, sağlıklı olacağız diye diyetten yağlı gıda tüketimini tamamen çıkartmak sağlıklı bir şey değildir. Yağda eriyen vitaminleri (A,D,E,K) , elzem yağ asitleri (linoleik, ?-linoleik asit) ve omega yağ asitlerini (somon, uskumru, hamsi vb.) almanın yolu sağlıklı yağ içeren besinleri sağlıklı pişirme yöntemlerini kullanarak tüketmektir. Vücudun temel yapıtaşı olan yağ mutlaka beslenmede bulunmalıdır. Asıl önemli olan yağın tipidir, zararsız olan yağın tüketilmesi ile sağlıklı beslenme sağlanabilir. Kolesterol, hayvansal kaynaklarda bulunmaktadır, kan kolesterolünü azaltabilmek için bunları az miktarda ve sağlıklı pişirme yöntemlerini kullanarak tüketmek gerekir” dedi.

DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN, MEYVE TÜKETİMİNİ ARTTIRIN

Abdüsselam, posadan zengin olan besinlerin yulaf içeren ürünler, tam buğday, çavdar, buğday kepeği, sebze ve meyveler olduğunu ifade ederek “Zengin antioksidan özellikleri bulunan meyvelerin tüketilmesi kalp sağlığı için son derece faydalıdır. Her gün ya da en az haftanın 5 günü, günde 30-45 dakika fizik aktivite yapın. Bu şekilde kan kolesterolünüz düştüğü gibi kendinizi daha formda hissedeceksiniz. Ayrıca kan basıncı kontrolü kolaylaşacak ve kilo vereceksiniz” diye konuştu.

Sigaranın tansiyonu yükselttiğine de değinen Abdüsselam, “Sigara kan pıhtılaşmasını kolaylaştırır, kolesterolü yükseltir ve kanser riskini artırır. İdeal kan basıncı değerlerini korumak için tuzsuz tüketin ve ilaç kullanıyorsanız ilaçlarınızı düzenli kullanın” uyarısında bulundu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık