Sağlık Bakanlığından SMS’li uyarı

Sağlık Bakanlığı, diyabetin en önemli risk faktörü obeziteye karşı vatandaşları uyardı. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu imazası ile bugün vatandaşlara toplu SMS gönderildi. Mesajda, "Diyabetin en önemli risk faktörü obezitedir. Sağlıklı beslenme ve harek

Sağlık Bakanlığından SMS’li uyarı

Sağlık Bakanlığı, diyabetin en önemli risk faktörü obeziteye karşı vatandaşları uyardı.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu imazası ile bugün vatandaşlara toplu SMS gönderildi. Mesajda, "Diyabetin en önemli risk faktörü obezitedir. Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşama önem verin, diyabet riskini azaltın. Sağlık Bakanı Dr. M. Müezzinoğlu" ifadelerine ver verildi.

DİYABET TÜM DÜNYANIN SORUNU

Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. Hem gelişmiş ülkelerde hem de gelişmekte olan ülkelerde obezite her geçen gün artış göstermektedir. Obezite yalnız bir estetik sorun olmayıp bir çok hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Tip 2 diyabet, hipertansiyon, arteriosklerotik kalp hastalıkları, menstrial siklus bozuklukları, genetik komplikasyonlarında artış, safra kesesi taşları, yağlı karaciğer, uyku apnesi, osteoartrit ve depresyon bunlardan bir kaçıdır. Diyabet tedavisinde kan şekeri kontrolünü sağlamak için sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılması önemlidir. Diyabeti olmayan bireylerde olduğu gibi diyabetli bireylerinde yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenmesi ve öğrendiklerini günlük yaşamda uygulaması sağlıklı bir yaşamın temelini oluşturur.

BESLENME PROGRAMI YAPILMALI

Diyabet, yaşamınızda başta beslenme planınız olmak üzere bazı değişikliklerin oluşmasını gerektirmektedir. Kan şekerini oluşturan asıl kaynak besinler olduğu için sağlıklı beslenme diyabette tedavinin temelidir. Sağlıklı beslenmek için vücudun ihtiyacı olan öğeleri içeren besinleri yeterli miktarlarda ve öğün içinde dengeli bir şekilde tüketmeniz gerekmektedir. Sağlıklı beslenmek için ihtiyacımız olan öğeler ve bu besin öğelerini alacağınız temel yiyecek kaynakları; Karbonhidrat (tahıllar, un ve undan yapılmış yiyecekler, kuru baklagiller, patates, sebze ve meyveler, süt, yoğurt), protein (et, yumurta, peynir, süt, yoğurt), yağ (yağ ve et, yumurta, peynir, süt, yoğurt gibi yağ içeren yiyecekler), vitamin ve mineral (sebze ve meyveler başta olmak üzere tüm yiyecekler), posa (sebze, meyve, kuru baklagiller ve tam taneli tahıllar), sağlıklı beslenmek için her gün çeşitli besinler tüketilmelidir. Çünkü her bir besinin içindeki besin öğesi farklıdır. Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için vücudunuzun gereksinimi olan besin öğelerini ancak yiyecekleri çeşitlendirerek, yeterli bir şekilde sağlayabilirsiniz. Diyabetinizin olması yaşamınız boyunca sevdiğiniz yiyecekleri yiyemiyecek olmanız anlamına gelmez. Fakat yediğiniz yiyecek çeşidine ve miktarına daha çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Önemli olan kan şekerinin kontrolünü sağlamak için sebze, meyve, tahıl kaynaklarından zengin, ılımlı miktarda protein ve yağ ile kolesterolü sınırlandırılmış bir beslenme planı uygulamanızdır.

Sağlık Bakanlığından SMS’li uyarı

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler