Sabahları ayağınızda ağrı oluşuyor mu? Dikkat!

Sabahları ayakta oluşan ağrıların topuk dikeni olabileceği belirtildi.   Konuyla ilgili bilgiler veren Yavuz Selim Kemik Hastalıkları ve Rehabilitasyon Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Erkan Yalçınsoy, topuk dikeninin daha çok kilolu ve

Sabahları ayağınızda ağrı oluşuyor mu? Dikkat!
Sabahları ayakta oluşan ağrıların topuk dikeni olabileceği belirtildi.
 
Konuyla ilgili bilgiler veren Yavuz Selim Kemik Hastalıkları ve Rehabilitasyon Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Erkan Yalçınsoy, topuk dikeninin daha çok kilolu ve orta yaş üzerindeki kişilerde görülen bir rahatsızlık olduğunu söyledi.
 
Yalçınsoy, “Topuk dikeni ayak tabanını kaplayan zarın topuk kemiğine yapışma yerinde yangın oluşturması (inflamasyon) ve bu yangının sürekli bir hal almasıdır. Hastalar genellikle sabah kalktığında topuğunun üzerine basmakta zorlanmakta ya da uzun süre oturduktan sonra ayağa kalkarken başlayan, aktivite ile azalan fakat aktivite uzadıkça tekrar ortaya çıkan bir topuk-ayak tabanı ağrısı hissetmektedir. Ağrıyan nokta çoğunlukla topuğun alt-ön kısmı ve taban çukurluğunun başladığı noktadadır. Ağrı bazen tüm ayak tabanına yayılabilir. Ayak bileği ve parmaklar gerildiğinde ağrı artar. Daha çok kilolu ve orta yaş üzerindeki kişilerde görülen topuk dikeni bazen ağrısız olarak da tespit edilebilir. Topuk dikeni oldukça sık görülen bir rahatsızlık olmakla birlikte aslında kolayca tedavi edilebilmektedir. Bu tip durumlarda mutlaka fizik tedavi ve rehabilitasyon ya da ortopedi uzmanına başvurulmalıdır" dedi. 
 
Dr.Yalçınsoy, topuk dikeni tanısı kesinleşen hastalara tavsiyelerde bulunarak “Topuğa aşırı yüklenmekten kaçınılmalı, evde çıplak ayakla gezilmemeli, sert zeminlerde uzun süreli ayakta durulmamalı, sıçramalı ve ani depar gerektiren sporlar yapılmamalıdır. Evde yumuşak ve ortopedik tabanlı terlikler tercih edilmeli, dışarıda ise ayakkabı içine silikon topuk-taban destekleri konmalıdır. Giyilen ayakkabıların tabanı, zemindeki çıkıntı ve düzensizlikleri ayağa yansıtmayacak şekilde sert/kalın olmalıdır. Aşırı kilo varsa verilmeye çalışılmalıdır" diye konuştu. 
 
Dr. Yalçınsoy, Şok Dalga Tedavisinin 1985 yılından beri böbrek taşları gibi tedavilerde kullanılmakla birlikte artık ortopedik vakalarda sert ve yumuşak doku hastalıklarında, tenisçi / golfcü dirseği, omuz ağrıları, psödoartrozlar (kaynamayan kırıklar) ve topuk dikeninde de kullanıldığını söyledi. ESWT ile tedavinin Yavuz Selim Kemik Hastalıkları ve Rehabilitasyon Hastanesi’nde bir süredir uygulandığını ifade eden Dr. Yalçınsoy, hastaları canından bezdiren “Topuk Dikeni” hastalığının (plantar fasiitis) tedavisinde de başarılı sonuçlar aldıklarını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık