Pişirmeden önce, bunu sakın yapmayın!..

İn­gil­te­re Gı­da Stan­dart­la­rı Da­ire­si­’ni­n (FSA), 4 bin 500 ki­şiy­le yap­tı­ğı an­ket ka­tı­lım­cı­la­rın yüz­de 44'ünün ta­vu­ğu pi­şir­me­den ön­ce yı­ka­dı­ğı­nı or­ta­ya çı­kar­dı. FSA, ta­vu­ğun yı­kan­ma­sıy­la et­ra­fa sıç­ra­yan su­lar ar

Pişirmeden önce, bunu sakın yapmayın!..
İn­gil­te­re Gı­da Stan­dart­la­rı Da­ire­si­’ni­n (FSA), 4 bin 500 ki­şiy­le yap­tı­ğı an­ket ka­tı­lım­cı­la­rın yüz­de 44'ünün ta­vu­ğu pi­şir­me­den ön­ce yı­ka­dı­ğı­nı or­ta­ya çı­kar­dı.
 
FSA, ta­vu­ğun yı­kan­ma­sıy­la et­ra­fa sıç­ra­yan su­lar ara­cı­lı­ğıy­la el­le­re, mut­fak tez­gâ­hı­na, pi­şir­me kap­la­rı­na kam­pi­lo­bak­ter bak­te­ri­si bu­laş­tı­ğı­nı söy­le­di.
 
İn­gil­te­re'de her yıl 280 bin ki­şi­nin kam­pi­lo­bak­ter en­fek­si­yo­nu­na ya­ka­lan­dı­ğı fa­kat an­ke­te ka­tı­lan­la­rın­sa yal­nız yüz­de 28'inin bu en­fek­si­yon­dan ha­ber­dar ol­du­ğu be­lir­til­di.
 
Ta­vuk­la­rı pi­şir­me­den ön­ce yı­ka­yan­lar bu­nu da­ha çok mik­rop­la­rı te­miz­le­mek için ve­ya alış­kan­lık ola­rak yap­tık­la­rı­nı ifa­de et­ti.Kam­pi­lo­bak­ter, gı­da ze­hir­len­me­si­ne ne­den olan bak­te­ri­le­rin ba­şın­da ge­li­yor.
 
ÖLÜM RİSKİ DE TAŞIYOR
 
Gıda zehirlenmesi vakalarının çoğu tavuklardaki mikroplardan kaynaklanıyor. Zehirlenmenin belirtileri, ishal, mide krampları ve mide bulantıları, ateş ve halsizlik olarak ortaya çıkıyor.
 
Çoğu hastanın rahatsızlığı yalnızca birkaç gün sürüyor fakat gıda zehirlenmesi uzun vadede, bağırsak sendromu ve sinir sistemini etkileyen Guillain-Barre sendromu gibi sağlık sorunlarına da yol açabiliyor. Bu tip rahatsızlıkların ölüme de neden olabileceği belirtiliyor. En büyük risk grubu 5 yaş altı çocuk ve yaşlılar. FSA Başkanı Catherine Brown, "Araştırmamız tavuğun pişirilmeden önce yıkanmasının yaygın olduğunu gösteriyor" dedi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık