Orucun farzları nelerdir?

ORUCUN FARZLARIOrucun farzı üçtür:1- Niyet etmek,2- Niyeti, ilk ve son vakitleri arasında yapmak,3- İmsak vaktinden Güneş batana kadar orucu bozan her şeyden sakınmak.ORUCA NİYET ETMEYE BAŞLAMA VAKTİRamazan'da ve nafile oruçlarda niyetin vakti, Güneş batt

Orucun farzları nelerdir?

ORUCUN FARZLARI

Orucun farzı üçtür:

1- Niyet etmek,

2- Niyeti, ilk ve son vakitleri arasında yapmak,

3- İmsak vaktinden Güneş batana kadar orucu bozan her şeyden sakınmak.

ORUCA NİYET ETMEYE BAŞLAMA VAKTİ

Ramazan'da ve nafile oruçlarda niyetin vakti, Güneş battıktan sonra başlar. Son vakti ise, ertesi günü dahve-i kübra vaktine kadardır. Dahve-i kübra vakti, şer’î gündüzün yani imsak vaktiyle akşam vakti arasındaki zamanın yarısıdır. Bu vakit, Türkiye’de öğleye 60-70 dakika kadar kalan zamandır.

Kaza ve kefaret oruçlarında ise, akşamdan imsak vaktine kadar niyet edilebilir. Ramazan'da oruca niyet ederken, akşamdan imsak vaktine kadar (yarın oruç tutmaya), imsak vaktinden sonraysa (bugün oruç tutmaya) denir.

Yanılıp yanlış söylense de oruç tutulacak gün bilindiği için mahzuru olmaz. Ramazan'da bir aylık oruca toptan niyet edilmez, her gün ayrı ayrı niyet etmek farzdır. Gece yatarken yemeği yiyip veya yemek yemeden niyet edilse, sonra sahura kalkınca yemek yemekte mahzur yoktur.

Akşam yemeği yerken niyet etmek iyi olur. Niyetten sonra da, imsak vaktine kadar yiyip içmekte mahzur yoktur.Sahura kalkınca da daha önce niyet edilmiş olsa da imsak vaktine kadar yiyip içilebilir.

Ramazan'da, "Yarın dişim ağrımazsa oruç tutarım, ağrırsa tutmam" diye akşamdan niyet edilse, böyle şüpheli niyetle oruç tutmak sahih olmaz. Niyetin son vaktinden önce, kesin karar vermek gerekir.

Oruç tutmak niyetiyle yatmak da niyettir, sahura kalkılmasa da oruca niyet edilmiş olur.

İmsak, gecenin bitimi, yiyip içmenin yasak olduğu vaktin başlamasıdır. İmsak vaktinden önce yiyip içmeyi kesmeli! Yiyip içmeye ezan okununcaya kadar devam etmemeli. Ezan geç okunursa, suçu müezzine bulmak insanı sorumluluktan kurtarmaz.

RAMAZAN'DA GECE NİYET ETMEYİ UNUTANLARIN YAPMASI GEREKENLER

Öğleye bir saat kalıncaya kadar niyet edilir. Sahura kalkmak niyettir, oruç tutmak niyetiyle yatmak da niyettir, sahura kalkılmasa da oruca niyet edilmiş olur.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık