Kurnaz eczacılar yakayı ele verdi

Bazı eczanelerin boş reçeteleri doldurarak SGK'ya fatura ettikleri, böylece 'hayali hasta ve ilaçla' devletten para aldıkları öne sürülüyor.Kurum, söz konusu suiistimali önlemek için e-reçete uygulamasının yürürlük tarihini 1 Temmuz 2012'ye çekti. Sağlık

Kurnaz eczacılar yakayı ele verdi

Bazı eczanelerin boş reçeteleri doldurarak SGK'ya fatura ettikleri, böylece 'hayali hasta ve ilaçla' devletten para aldıkları öne sürülüyor.

Kurum, söz konusu suiistimali önlemek için e-reçete uygulamasının yürürlük tarihini 1 Temmuz 2012'ye çekti. Sağlık Bakanlığı ve hastanelere e-reçete çalışmalarını hızlandırın mektubu gönderen Kurum, bu tarihten itibaren elektronik ortama kayıtlı olmayan hekimlerin reçetelerini kabul etmeyecek.

Sağlık harcamalarının 35 milyar lirayı aşmasından en büyük paya sahip ilaç giderlerini dizginlemek için yeni düzenlemeler gelmeye devam ediyor.

16 milyar liralık ilaç bütçesinin her yıl aşılması üzerine Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda alınan bir dizi tedbire elektronik reçetenin hızlandırılması kararı da eklendi. Söz konusu kararda müfettiş ve sosyal güvenlik kontrol memurlarının 'sahte doktor kaşeli reçeteleri yakalamasının etkisi oldu.

Sağlık karnelerinin kalkmasıyla hekimlerin isminin yer aldığı kağıt reçetelere, hastaneye hiç gitmeyen vatandaşların ismine ilaçlar yazıldığı belirlendi.

Bu konuda yapılan yolsuzluğunun boyutunu SGK'dan üst düzey bir yetkili, "Eczanelerde doktorun adı kaşe ve imzası var içi boş reçeteler bulunuyor. İçini eczacı dolduruyor. Hastane hekim eczacı hatta bazen vatandaş anlaşıp sahte reçete hazırlanıyor." diyerek ortaya koydu.

YILDA 340 MİLYON REÇETE YAZILIYOR

Yılda 340 milyon reçetenin yazıldığını ifade eden aynı yetkilinin verdiği bilgiye göre burada yaşanan yolsuzluğun önlenmesi için e-reçete hayati önem taşıyor.

Bu sayede hekimlerin yazdığı reçeteler ilaçlar daha iyi şekilde takip edilecek. Kağıt reçetenin yerini hastane ve MEDULA'nın ürettiği numara alacak.

Sağlık Bakanlığı Doktor Bilgi Bankası ile eşleştirilen bu sistemde numara hastanın vatandaşlık numarasıyla eşleştirilerek onun üzerinden takip yapılacak.

Kişi hastaneye gitmediği halde reçete düzenlenemeyecek. e-reçete yazabilecek hekimlerin sisteme kaydı gerekecek. Şu ana kadar 120 bin hekim sistemde kayıtlı bulunuyor. Kaydı olmayanların ilaçlarını devlet ödemeyecek.

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler