KTÜ'den hipertansiyon uyarısı!

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi tarafından 4 bin 809 kişi üzerinde yapılan araştırmada, her 100 kişiden 44'ünün yüksek tansiyon hastası olduğu ve bu kişilerin yüzde 59'unun hasta olduklarını bilmedikleri ortaya çıktı.KTÜ Tıp Fakültesi öğ

KTÜ'den hipertansiyon uyarısı!

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi tarafından 4 bin 809 kişi üzerinde yapılan araştırmada, her 100 kişiden 44'ünün yüksek tansiyon hastası olduğu ve bu kişilerin yüzde 59'unun hasta olduklarını bilmedikleri ortaya çıktı.

KTÜ Tıp Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Cihangir Erem, Prof. Dr. Orhan Değer, Doç. Dr. Murat Topbaş, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Koçak ve Dr. Arif Hacıhasanoğlu tarafından yapılan 'Türk Erişkinlerde Hipertansiyon Sıklığı ve İlişkili Risk Faktörleri: Trabzon Hipertansiyon Çalışması' adlı araştırmada, Trabzon ve ilçelerinde yaşayan 20 yaş üstü 4 bin 809 kişiyle görüşülüp, tansiyonla ilgili tetkikleri kayıt altına alındı.

Araştırmada, 2 bin 118 kişide yüksek tansiyona rastlandı. Yüksek tansiyonu olan erkeklerin oranı yüzde 41.6, kadınların oranı ise yüzde 46.1 olarak belirlendi. Araştırmaya konu olan her 100 kişiden 44'üne hipertansiyon tanısı konurken, tansiyon hastası olanların yüzde 59'unun hastalığından habersiz olduğu anlaşıldı.      Araştırmanın 'hipertansiyonu olduğunu bilenlerin ne kadarının bunu kontrol altında tutabildiğine yönelik' bölümünde ise ilaçla tedavi gören hipertansiyon hastalarının yüzde 75.7'sinin beslenme alışkanlıklarını değiştirmedikleri için tansiyonlarını kontrol altına alamadıkları belirlendi. Genel olarak ise bu hastalıktan muzdarip kişilerin yüzde 94.6'sının tansiyonlarını kontrol altında tutamadığı tespit edildi.         

 -'NEREDEYSE HER İKİ KİŞİDEN BİRİ HİPERTANSİF'-

Araştırma ekibinde yer alan Doç. Dr. Topbaş, sonuçlarla ilgili Aa muhabirine yaptığı değerlendirmede, hipertansiyonun çok görülen ama insanların farkında olmadıkları bir hastalık olduğunu söyledi.

Büyük kan basıncının 140, küçük kan basıncının da 90 mm/Hg üzerinde olmasının hipertansiyon olarak adlandırıldığını ifade eden Topbaş, 'Çıkan rakamlar oldukça yüksek. Neredeyse her iki kişiden birinin hipertansif olduğunu göstermekte. Geçmiş yıllarda yapılan araştırmalar bu oranın daha düşük olduğunu gösteriyordu. Şimdi neredeyse yarı yarıya bir noktaya yaklaşmış durumdayız' dedi.

Çok sayıda kişinin hastalığından haberdar olmadığını, hastalıktan haberdar olanların büyük kısmının ise tedaviye fazlaca uymadığını belirlediklerini dile getiren Topbaş, şöyle devam etti:

'Eğer hipertansiyon tanısı konulmuşsa ilaçlar kesinlikle düzenli kullanılmalı, tuz ve tuzlu gıdalardan uzak durulmalı. Hipertansiyon hastalarında ilaç önemli bir tedavi aracı olmakla birlikte tuz kısıtlaması yapılmadığı müddetçe etkisi olmayacaktır. Bu nedenle tuzu mümkün olduğunca hayatımızdan çıkarmamız gerekir. Zaten yediğimiz yiyeceklerde, özellikle ekmek, sebze ve ette yeterli miktarda tuz vardır.'

Hastaların varlığından habersiz olduğu bu hastalığın tanısı için 20 yaşın üzerindeki herkesin yılda 1, 40 yaşın üzerindekilerin ise 6 ayda bir tansiyonlarını ölçtürmesi gerektiğine dikkati çeken Topbaş, şunları kaydetti:

'Hipertansiyon 'sessiz ölüm' adını verdiğimiz bir hastalıktır ve yavaş yavaş organ harabiyetlerine yol açar. Beyin, kalp, böbrek, gözler, dolayısıyla hayati organlarımızın yetmezliğine neden olur. Etkileri fark edildiğinde iş işten geçmiştir. Tedavide, sağlık kontrolleri, erken teşhis, fazla tuz kullanmamak ve fiziksel aktivitenin önem taşıdığını söyleyebiliriz.'

Doç. Dr. Topbaş, çıkan sonuçların Trabzon'daki yüksek tansiyon durumunu net olarak ortaya koyduğunu, araştırmanın Türkiye geneline uyarlanabileceğini, bu durumda sonuçlarda yüzde 5'lik sapma olabileceğini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık