Kanserde erken teşhis hayat kurtarıyor

 Uzmanlar, erken teşhis ile kansere yakalanan kişilerin umutsuzluğa düşmesine gerek olmadığını belirtti.Liv Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Oktar Asoğlu kanserde erken teşhisin önemi üzerinde durdu. Prof. Dr. Oktar Asoğlu, "Erken teşhisle başarılı

Kanserde erken teşhis hayat kurtarıyor

 Uzmanlar, erken teşhis ile kansere yakalanan kişilerin umutsuzluğa düşmesine gerek olmadığını belirtti.

Liv Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Oktar Asoğlu kanserde erken teşhisin önemi üzerinde durdu. Prof. Dr. Oktar Asoğlu, "Erken teşhisle başarılı sonuçlar elde etmek mümkün. Yapılacak en önemli şeylerden biri ise tarama programlarına katılarak kanseri erken saptamak ve sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmek. Erken yakalanmamış olan kanserlerde de gerek spesifik çalışma gerekse de teknolojik ve ilaç sanayisinde ki büyük gelişmeler, yüz güldürücü sonuçlara yol açmaktadır." dedi.

Yeni tedavilerle ilgili Asoğlu, "Laporoskopik ve robotik cerrahinin sağladığı 16 kat büyüme ile doku ve organlar, normal gözden daha iyi görünmesi daha başarılı ve iyi bir cerrahinin yapılmasına olanak sağlıyor. Karın kesisinin olmaması hastanın çok daha kısa sürede iyileşmesine ve eğer ek tedavi alması gerekirse hızla tedavisine dönmesine olanak sağlıyor." diye konuştu. 

Kansere karşı önlem alınacak püf noktaları sıralayan Prof. Dr. Asoğlu, "Kanser hepimiz için ürkütücü bir kelime. Çağdaş yaşamın, hayatı kolaylaştırma adına yarattığı kötü bir armağan. Çağımızın hastalığı kansere karşı dikkat edilmesi gereken, farkındalık yaratılması gereken en önemli konu beslenmek. Kendininiz için bir adım atın ve erkenden önleminizi alın." ifadelerini kullandı.

Kansere karşı en önemli etkenin beslenme olduğunu belirten Prof. Dr. Oktar Asoğlu şunları sırladı:

"YETERLİ VE DENGELİ BESLENİN 

Öğünlerde 4 besin grubundan yiyeceklerin yer aldığı dengeli menüler hazırlanmalı.

GÜNDE EN AZ BEŞ PORSİYON SEBZE MEYVE TÜKETİN! 
Bu beş porsiyonun en az 2 porsiyonu yeşil yapraklı sebzeler veya portakal, limon gibi turunçgiller olmalı.

TANELİ TAHILLARI TERCİH EDİN 
Rafine tahıllar ve saf şeker yerine tam taneli tahıllar tercih edilmeli.

İŞLENMİŞ KIRMIZI ET YERİNE BALIK VE KURUBAKLAGİL TERCİH EDİN 
Özellikle yağ içeriği yüksek ve işlenmiş kırmızı et tüketimi azaltılmalıdır. Kırmızı et yerine balık, tavuk ya da kurubaklagiller tercih edilmelidir.

YAĞI AZALTIN 
Yağ alımının azaltılması için yemekler az yağla pişirilmeli, et yemekleri yağ eklenmeden kendi yağları ile pişirilmeli, kızartma kavurma gibi pişirme yöntemleri yerine haşlama, ızgara, fırında pişirme yöntemleri tercih edilmeli.

ANNEANNE YEMEKLERİNE DÖNÜN 
Batı tipi beslenme yerine, geleneksel yemeklere yani annenizin veya anneannenizin hazırladığı o güzel yemeklere geri dönün.

GÜNDE BİR ELMA YİYİN 
Günde bir elma her derde deva ve kalın bağırsak kanserinden koruyucu bir meyvadır. Çünkü vücudun ihtiyacı olduğu günlük lif miktarını bir elmadan alabilirsiniz.

SİGARA VE TÜTÜNDEN UZAK DURUN 
Sigara ve tütün alışkanlıklarınızdan bir an önce kurtulmanız daha uzun yaşamanızı sağlayacaktır.

BESİN YAPITAŞLARININ VÜCUDUNUZDA NE İŞE YARADIĞINI ÖĞRENİN 
Karbonhidratlar ve Kanser: Karbonhidratlar başlıca enerji kaynağımızdır. Gereksinimin üzerinde alınması obeziteye neden olur. Bunun yanı sıra, kepekli tahıl ürünleri, kurubaklagiller, taze sebze ve meyvelerin fazla tüketilmesi, posa alımını artırıp bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak kalın bağırsak-rektum kanserinin önlenmesinde etkindir." 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık