Kanser ilaçları ithal ediliyor

 Türkiye'de ruhsatlı olmayan veya ruhsatlı olup temininde güçlük çekilen ilaçların Sağlık Bakanlığı'nın onayıyla Türk Eczacıları Birliği'nce ithal edildiği bildirildi.Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, medyada Türk Tıbbi Onkoloji Derne

Kanser ilaçları ithal ediliyor

 

Türkiye'de ruhsatlı olmayan veya ruhsatlı olup temininde güçlük çekilen ilaçların Sağlık Bakanlığı'nın onayıyla Türk Eczacıları Birliği'nce ithal edildiği bildirildi.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, medyada Türk Tıbbi Onkoloji Derneği'ne atfen "iyileşebilir özelliği olan meme, testis ve lenfoma kanserlilerin, bulunamayan ilaçlar yüzünden öldüğü, ilaç olmadığından hekimlerin çaresiz kaldığı" şeklinde iddiaların yer aldığı ifade edildi.

Bu iddiaların gerçeği yansıtmadığına işaret edilen açıklamada, Türkiye'de ruhsatlı olmayan veya ruhsatlı olup temininde güçlük çekilen ilaçların, Bilimsel Danışma Komisyonu'nun uygun görüşü ve Bakanlığın onayıyla TEB tarafından ithal edildiği vurgulandı.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun internet sitesinde "Yurt Dışı İlaç Listesi"nin yayınlandığı bildirilen açıklamada, bu listedeki ilaçlar için tanımlanan endikasyonlarda Bakanlığın ek onayı olmaksızın başvuruların doğrudan TEB'e yapılabildiği kaydedildi.

Habere konu olan dakarbazin etkin maddeli Deticene isimli ilacın Yurt Dışı İlaç Listesi'nde bulunduğu ve doğrudan Birlikten tedarik edilebildiği belirtilen açıklamada, daha önce TEB tarafından getirtilen Bleomicin etkin maddeli ilacın ise Bakanlığın yoğun çabaları sonucunda Türkiye'de üretimine başlandığı ifade edildi.

Blemisin ilacına da halihazırda tüm eczanelerden ulaşmanın mümkün olduğu kaydedildi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler