Kalp sağlığınız için aşık olun

Sigarayı bırakınEğer sigara içiyorsanız, kalbiniz, aileniz ve ülkeniz için sigarayı bırakın. Sigara, koroner kalp hastalıklarını hızlandırıcı faktörlerin başında yer almaktadır. Ayrıca doğrudan akciğeri etkilediği için kalp ameliyatı olan hastalarda da am

Kalp sağlığınız için aşık olun

Sigarayı bırakın

Eğer sigara içiyorsanız, kalbiniz, aileniz ve ülkeniz için sigarayı bırakın. Sigara, koroner kalp hastalıklarını hızlandırıcı faktörlerin başında yer almaktadır. Ayrıca doğrudan akciğeri etkilediği için kalp ameliyatı olan hastalarda da ameliyat sonrası ciddi sorunlara neden olmaktadır. Önemli olan kişinin sigaraya hiç başlamamasıdır. Sigara içimi kadınlarda daha önemli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Bu nedenle kadınların östrojeni parçalayıcı ve erken menopoza neden olan sigaradan uzak durması gerekir.

Kalp check up’ı yaptırın

Yılda bir kez kan yağlarınızı ve kan şekerinizi kontrol ettirip, efor testi yaptırın. Eğer 40 yaş ve üzerindeyseniz, bugüne kadar da kalp yönünden kontrol edilmediyseniz bu hafta vesilesi ile mutlaka kardiyolojik kontrolden geçin. 40 yaş üzerinde iseniz ve stresli, yoğun sorumluluğu olan bir işiniz varsa özellikle bilgisayarlı anjiyografi ile kalp damarlarınızın durumunu kontrol ettirmeniz yararlı olacaktır. Bu size koroner damarlarınızın bugününün ve gelecek 5-10 yılını gösterir. Aile geçmişinizde kalp hastası varsa, aşırı kiloluysanız, diyabet veya yüksek tansiyon hastasıysanız, sigara kullanıyorsanız 30, değilseniz 40 yaşından sonra her yılda; Total kolesterol, HDL (iyi huylu kolesterol), LDL (kötü huylu kolesterol), tligriserid ve kan şekeri ölçtürün. Ayrıca tansiyon değerlerinizi de mutlaka bilin.

 

14283911430.14143200-001.jpg

İyi beslenin

Sağlıklı beslenme konusunda kesin kararınızı verin. Çoğunlukla sebze ve meyveye dayalı, kolesterol yönünden zayıf bir diyet organize edin. Bu konuda sadece güvenilir kaynakların bilgilerine itibar edin. Bilin ki, ‘mucize diyet’, ‘lokman hekim ilacı’, ‘ölmez otu’ diye birşey yok. Beslenmede çok çeşitliliğin önemli olduğunu unutmayın. Yapılan sıkı bir diyetin mükafatı olarak ayda bir – iki kez kendinize sevdiğiniz bir yiyecek için (ölçülü olmak koşuluyla) izin verin.

Daha hareketli bir yaşam tarzını benimseyin

Egzersizden uzak, hareketsiz bir yaşam sürüyorsanız, merdiven yerine asansörü kullanıyorsanız yeni yılda bu alışkanlıklarınızı tamamen bırakın. Daha hareketli bir yaşamın startını verin. Eviniz işinize yakın mesafedeyse aracınızı kullanmayın. Haftada en az üç kez bir saat yürüyün. Temponuz, 5 kilometreyi 45 dakikada kat ediyor şekilde olmalıdır. Normal bir insan 5 kilometreyi bir saatte yürür. Yaptığınız yürüyüşten keyif almak istiyorsanız kemerinize bir adım sayıcı takmanızı rica ediyorum. Bu sayede günün sonunda ne kadar yürüdüğünüzü belirleyerek, bir sonraki günü daha iyi programlayabilirsiniz.

Kalbinizi yaza hazırlayın

Yazın su kaybı fazla olacağı için kanın koyulaşıp akışkanlığının azalma riski mevcuttur. Özellikle sıcak havalarda herkese bol su içmeyi öneriyoruz. Özellikle sessiz kalp hastalığı olanların (sınırda koroner arter darlığı olan hastalarda) bol su içme hayat kurtarıcı olacaktır. Kalp hastaları iki çeşit hastalık nedeniyle yazdan etkileniyor. Bunlardan biri, koroner kalp hastaları diğeri de kalp kapak hastaları. Kapak hastalarının yazdan etkilenme nedenleri, %90 oranında idrar söktürücü kullanmalarından ileri geliyor. Ancak yazın çok terledikleri için terleme ile de tuz ve su atacakları için özellikle kapak hastalarının da doktorlarına danışarak idrar söktürücü ilaç dozunu gerekli miktara gelecek şekilde azaltmaları gerekiyor. İçilecek suyun miktarı için en uygun ölçü idrarın renginin açık olmasıdır.

Yarışmacı sporları tercih etmeyin

‘Spor kalbe iyi geliyor’ diye hiçbir zaman yarışmacı sporlara başlamayın. Futbol, tenis, basketbol gibi yarışmacı sporlarda 15-20 yıllık geçmişiniz yoksa 40 yaşından sonra bu tür sporlara başlamak size yarar getirmeyecektir. Bu nedenle rekabet içerikli sporların yerine yapacağınız düzenli egzersizler, kalp hastalıkları ve kalp krizi riskine karşı koruyucu bir etki yapar kalbinizi, kemiklerinizi ve kaslarınızı güçlendirir. 30 yaşından sonra yoğun efor gerektiren bir spora başlayacaksanız, gizli kalp hastalığı riskine karşı mutlaka iyi bir kalp kontrolünden geçmeniz ve bir rehabilitasyon uzmanının yapacağı programı uygulamanız gerekir.

 

14283911220.40385600-001.jpg

Egzersiz sırasında nabzınızı 120’nin üzerine çıkarmayınız. Kural 220 – yaş çıkan rakamı maksimum hız için 0.70, minimum hız için 0.60 ile çarpınız. 40 yaş için örnek: maksimum nabız için 220-40=180x0.70=126, minimum nabız için 220-40=180x0.60=108,

Stresi dolayısı ile adrenalini yaşamınızdan çıkarmaya çalışın

Daha barışçı, daha uzlaşmacı, daha az stresli, daha huzurlu bir yaşam tarzı benimseyin. Öncelikle kendi iç dünyanızla barışın. Bu sayede etrafınıza mutluluk ve barış mesajları verebilirsiniz. Evliyseniz, eşinizle daha uyumlu olmaya çalışın.

Anne babaysanız, çocuklarınızla daha ılımlı ve uzlaşmacı bir iletişim kurun. Bunun için de gerekiyorsa bir aile psikoloğundan yardım alın. Çok çabuk karar veren, hızlı hızlı konuşan, merdivenleri birkaç basamak birden çıkmaya çalışan, sabırsız biriyseniz ( A tipi kişilik) yavaşlayın. Riskinizi azaltmak için daha yumuşak, sakin hareket eden, huzurlu biri olmaya özen gösterin. Yeni yılda iş ve meslek hiçbir zaman, beceri ve olanaklarınızı zorlamayın. Çocuklarınıza da hazır olmadıkları sorumlulukları vermekten kaçının, onlar için çıtayı çok yüseltmeyin.

Aşık olun

Öncelikle eşinize, ailenize, işinize ve hayata aşık olun. Çünkü aşık olmak kalbe iyi gelir. Endorfin hormonu salgılanmasını sağlar. Endorfin, zevk ve mutluluk veren bir hormondur. İyi bir aşk hayatı kalp sağlığı için çok gereklidir. Mutlu yaşayabilmek için sağlıklı bir aşk hayatına ihtiyaç vardır. Düzenli bir aşk hayatı olan insanların yaşam kalitelerinin artacağı da kesindir. Aşık olduğumuzda beynimiz phenylethylamin üretir. Bu madde de kalp atışını hızlandırır ve keyif verir. Ayrıca iyi bir müzik dinlemek, spor yapmak, yoga da endorfinimizi artırır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık