Kadınların yarısı obezite!

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Türkiye’de erkeklerin dörtte birinde, kadınların ise yarıya yakınında obezite sorunu olduğu belirtti. Obezitenin vücutta sağlığı bozacak ölçüde anormal ve aşırı yağ birikmesi olduğunu kaydeden Özdoğan, obezit

Kadınların yarısı obezite!
Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, Türkiye’de erkeklerin dörtte birinde, kadınların ise yarıya yakınında obezite sorunu olduğu belirtti. Obezitenin vücutta sağlığı bozacak ölçüde anormal ve aşırı yağ birikmesi olduğunu kaydeden Özdoğan, obezitenin, sosyal ve profesyonel hayata aktif olarak katılamama ve vücut imajının bozulması gibi nedenlerle yol açtığı ifade etti. 
 
Özel Medline Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Özdoğan, “Obezitenin psikolojik sıkıntıların yanında, yol açtığı pek çok sağlık sorunu vardır. Bunların başlıcası insulin direnci, tip 2 diyabet, kolesterol ve lipid yüksekliği, koroner arter hastalığı, hipertansiyon, kalp yetmezliği, uyku apnesi, uyku bozuklukları, solunum bozuklukları, reflü, adet düzensizlikleri, osteoartrit ile kemik ve eklem problemleri, varis, beyin kanaması ve felç, safra kesesi taşları sayılabilir. Ayrıca, meme, kalın bağırsak ve prostat kanseri gibi bazı kanserler obez insanlarda daha fazla görülmektedir." diye konuştu.
 
Obezitenin günümüzde çok yaygın bir halk sağlığı problemi haline geldiğini söyleyen Özdoğan, “Yüksek karbonhidrat içeren besinlerin tüketiminin artması, fast-food tipi beslenme, obez olmada önemli bir nedendir. Sporun günlük hayatımızda çok yer almaması, ulaşımda bisiklete binme ya da yürüyüş gibi yöntemlerin yaygın olarak kullanılmaması gibi pek çok faktör obeziteyi arttırmaktadır. Dolayısıyla sosyo-kültürel nedenleri olan bir halk sağlığı probleminden bahsediyoruz. Çocukluk çağından itibaren düzenli olarak fiziksel sportif aktivitelere katılım ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının ve imkanlarının geliştirilmesi obezite ile olan savaşta en önemli faktörlerdir.” açıklamasını yaptı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık