Kadınlar bu habere dikkat!

Trabzon'da bir özel hastanede görev yapan Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Ahmet Akbaş, meme ağrısı şikayeti olan kadınların yüzde 48'nin cinsel yaşamdan olumsuz yönde etkilendiğini söyledi.Akbaş, meme ağrısının kadınların yaklaşık yüzde 70'ini hayatlarının bi

Kadınlar bu habere dikkat!

Trabzon'da bir özel hastanede görev yapan Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Ahmet Akbaş, meme ağrısı şikayeti olan kadınların yüzde 48'nin cinsel yaşamdan olumsuz yönde etkilendiğini söyledi.

Akbaş, meme ağrısının kadınların yaklaşık yüzde 70'ini hayatlarının bir döneminde etkilediğini belirterek bu hastalığın genç yaşlarda görülebilirse de hemen her yaşta görülebileceğine dikkat çekti. Dr. Ahmet Akbaş "Meme ağrısı çoğunlukla genç yaşlarda görülebilirse de hemen her yaşta görülebilir. Meme ağrısı olan kadınların yüzde 15-20'sı yaşamları boyunca sürekli, şiddetli meme ağrısından bahsetmektedir. Hastaların yüzde 60'ındaki meme ağrısı mentrüel dönemleri ile ilgili değişiklik gösteren ağrılardır. Bu ağrılar 30'lu yaşlarda daha sık gözlenir, menopozdan sonra 1-2 yıl kadar daha devam edebilirler. Ağrı genellikle iki taraflıdır ve memenin üst kısmından koltuk altına doğru, bazen de kolun üst iç kısmına kadar yayılım gösterir. Menstrüasyondan 7-10 gün önce ortaya çıkar ve öncesinde şiddeti artar, menstrüasyon ile şiddeti azalır. Devamlı yada aralıklı olarak hissedilebilir. Menstruasyon ile ilişkili tipe göre daha nadir görülür. Sıklıkla 40-50 yaş civarı ve postmenapozal kadınlarda görülür. Genellikle tek taraflıdır ve daha çok bir alana lokalize olarak gözlenir" dedi.

Meme ağrısı şikayeti olan kadınların yüzde 48'nin cinsel yaşamdan etkilendiğini ifade eden Akbaş, "Yapılan bir çalışmaya göre ciddi meme ağrısı şikayetleri olan kadınların yüzde 48'inin cinsel yaşamlarının yüzde 36 sının fiziksel aktivitelerinin, yüzde 13'ünün sosyal ve yüzde 6'sında iş-okul aktivitelerini olumusuz etkilediği gözlenmiştir. Klinik deneyimlerimiz büyük çoğunlukla meme ağrısı şikayeti olan kadınların meme kanserine yakalanma korkusu taşıdığını göstermektedir. Günümüzde medya ve internetin yaygın kullanımı göz önünde bulundurulduğunda toplum tarafından meme ağrısı ile meme kanseri arasında ilişki kurulup hastalarda kimi zaman panik havası oluşturulmaktadır. Oysa yapılan çalışmalarda sadece meme ağrısı şikayeti ile başvuran hastalarda meme kanseri riski ortalama yüzde 0,5 olarak saptanmıştır" diye konuştu

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler