İnmemiş testislerdeki büyük tehlike

Özel Yıldızlı Güven Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İrfan Serdar Arda, testislerin henüz doğmadan önce çocuğun karnında olduğunu ve gebeliğin yedinci ayında kasık kanalına doğru hareketlenerek aşağı torbalara doğru indiğini belirterek zamanında

İnmemiş testislerdeki büyük tehlike

Özel Yıldızlı Güven Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. İrfan Serdar Arda, testislerin henüz doğmadan önce çocuğun karnında olduğunu ve gebeliğin yedinci ayında kasık kanalına doğru hareketlenerek aşağı torbalara doğru indiğini belirterek zamanında doğmuş bir bebekte bu iniş işleminin tamamlanmış olmasının beklendiğini söyledi.

Arda, “İnmemiş testis, eğer tedavisinde gecikilecek olursa ileri yaşlarda geri dönüşü olmayan üreme bozukluklarına yol açabilir. Bu nedenle tanısının uygun zamanda konup tedavisinin yapılması büyük önem taşımaktadır. Her ne kadar günümüzde rutin çocuk muayeneleri sırasında artık erken tanı konmaktaysa da, ailelerin kafalarında tedavi yaklaşımları konusunda karışıklıklar olduğunu görmekteyim. İnmemiş testis tanısı konduktan sonra uygun zamanda cerrahi yöntemle tedavi edilmesi gereken bir durumdur” dedi.

Testislerin yerine inmemesi durumunda cerrahi yolla indirilmesi gerektiğini dile getiren Arda, “Eğer bir ya da her iki testis, doğumdan sonra yerinde saptanmamışsa, hormonal etkiler ile inebileceği varsayılarak bir süre daha beklenir. Bu süre, her çocukta farklı olmak üzere altı ay ile bir yaş arasında değişir. Eğer testisler yerine inmemişse o zaman cerrahi yolla indirilmeleri gerekir. Testislerin erkeklik hormonu ve sperm üretim yeri olduğu için ortaya çıkacak zedelenmelerin hem çocuğun erkek yönünde gelişimini hem de ileri yaşlarda çocuk sahibi olmasını olumsuz olarak etkiler. İnmemiş testis tanısı konan çocukların mutlaka bir Çocuk Cerrahı tarafından izleme alınması gerektiğini, beklenen süre içinde eğer hala inmediyse o zaman cerrahi yöntem ile indirilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

İnmemiş testis tedavisindeki yanlış uygulamalardan birinin de hormon tedavisi verilmesi olduğunu kaydeden Arda, “Hormon uygulamasının inmemiş testis tedavisinde bir etkisi olmadığı kanıtlandığından artık kullanılmamaktadır. Ne yazık ki bazı merkezlerde hala bu eski yöntem uygulanmaktadır. Bunun çocuğa bir yararı olmadığı gibi tedavide gerekli sürenin uzayarak testis dokusunda kalıcı zedelenmelerin ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Sonuç olarak, çocuklarında testis ile ilgili sorunları olan aileler için en uygun yolun bir Çocuk Cerrahisi Kliniğine başvurmak gerekir. İnmemiş testis ameliyatları günübirlik olarak yapılan, yani çocukların ameliyat edilip aynı gün hastaneden taburcu edildikleri bir işlemdir. Kısa bir süre de olsa genel anestezi uygulanması gerekir. Sünnet olmamış çocukların, inmemiş testis ameliyatı sırasında aynı zamanda sünnet de olmalarında hiçbir sakınca yoktur” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık