İlaç kullanımına dikkat

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, akıllı olmayan ilaç kullanımında, sağlık mesleği mensupları ve altyapı olanaklarının yetersizliklerine ilaveten, halkın bilgi eksikliğinden kaynaklanan olumsuz tutum ve davranışların da önemli pay

İlaç kullanımına dikkat
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, akıllı olmayan ilaç kullanımında, sağlık mesleği mensupları ve altyapı olanaklarının yetersizliklerine ilaveten, halkın bilgi eksikliğinden kaynaklanan olumsuz tutum ve davranışların da önemli payının bulunduğunu bildirdi.
 
İlhan,  yaptığı açıklamada, kurum olarak "Akılcı İlaç Kullanımı Projesini" gerçekleştirme ihtiyacı duyduklarını söyledi.
 
Yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımının dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de önemli sağlık ve ekonomik sorunlara neden olduğunu belirten İlhan, bu olumsuz durumun, sağlık ve sosyal güvenlik kurumlarının sundukları hizmetlerin kalitesini ve sürdürülebilirliğini de önemli ölçüde tehdit ettiğine işaret etti.
 
SGK Başkanı İlhan, akılcı olmayan ilaç kullanımı sorunlarının başlıca nedenlerine dikkati çekerek, "Sağlık mesleği mensuplarının ve altyapı olanaklarının yetersizliklerine ilaveten bilhassa halkın bilgi eksikliğinden kaynaklanan olumsuz tutum ve davranışların önemli ölçüde payının olduğu görülmektedir" ifadesini kullandı.
 
-SGK, akılcı ilaç kullanımı için herkesi bilinçlendiriyor"
 
Bu kapsamda SGK'nın ülke genelinde halkı ve ilgili meslek mensuplarını akılcı ilaç kullanımı konusunda bilinçlendirme ve yetkinliklerini artırmaya yönelik faaliyetlere destek olmasının hayati önem taşıdığını kaydeden İlhan, şunları söyledi:
 
"Bu nedenle SGK ve Marmara Üniversitesi işbirliği ile 2013'te 'Sosyal Güvenlik Kurumu'nun Akılcı İlaç Kullanımı Etkinliklerine Yönelik Alt Yapı Oluşturma ve Geliştirme Projesi' gerçekleştirildi. Projemizin amacı; ülke genelinde halkın ve ilgili meslek mensuplarının akılcı ilaç kullanımı konusunda bilgilendirilmesine ve bilinçlendirilmesine yönelik olarak eğitim materyalleri geliştirmek, bu konuda ihtiyaç duyulan sürdürülebilir altyapı desteğini oluşturmak ve bu faaliyetlerin halkın ilaç kullanımına etkisini kapsamlı şekilde araştırmaktır.
 
Proje kapsamında toplumun, sağlık ve sosyal güvenlik çalışanlarının akılcı ilaç kullanımı konusunda bilinçlendirilmesine yönelik olarak yazılı, işitsel ve elektronik eğitim materyalleri hazırlandı, SGK çalışanları olan hekim, eczacı, sosyal güvenlik uzmanlarına yönelik eğitimler düzenlendi, web tabanlı 'Akılcı İlaç Kullanımı Bilgi Sayfası' hazırlandı ve akılcı ilaç kullanımı araştırmaları gerçekleştirildi."
 
-"Akılcı ilaç kullanımı kitapları hazırlandı"
 
SGK Başkanı İlhan, proje kapsamında yazılı materyaller hazırlandığına da değinerek, okul öncesi dönemden başlamak üzere lise çağına kadar tüm eğitim kurumlarındaki öğrencilere, hekimlere, eczacılara, hemşire ve diğer sağlık ile SGK çalışanlarına yönelik akılcı ilaç kullanımı kitaplarının hazırlandığını anlattı.
 
Ayrıca tıp, eczacılık fakültesi ve hemşirelik okulu öğrencilerine yönelik eğitim materyalleri ile, 65 yaş üstü bireyler ve emeklilere yönelik de broşür ve mektupların hazırlandığını belirten İlhan, proje kapsamında basımı yapılan tüm kitapların elektronik versiyonlarının da hazırlandığını dile getirdi.
 
-"Akılcı ilaç kullanımı elektronik kütüphanesi"
 
Akılcı ilaç kullanımı konusunda yaşanan kaynak sıkıntısının sadece Türkiye'nin değil pek çok başka ülkenin de ortak sorunu olduğuna dikkati çeken İlhan, projenin ilaç kullanımı konusunda bilinçli olmayı anaokulundan itibaren başlatmayı ve yaşlılara kadar toplumun genelinde geniş bir yelpazede sürdürmeyi hedeflediğini ifade etti.
 
SGK Başkanı İlhan, Türkiye'de söz konusu projenin başlatıldığı yakın tarihe kadar doğrudan sağlık ve SGK çalışanlarına yönelik hazırlanmış akılcı ilaç kullanımı için kaynak kitap sıkıntısı yaşandığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
 
"Bu kapsamlı proje ile akılcı ilaç kullanımının muhataplarına yönelik kaynak sıkıntısı da önemli ölçüde giderildi. Proje kapsamında üretilen bilgilendirici materyaller, ülkemizi dünyada akılcı ilaç kullanımı konusunda altyapı desteği veren en önemli ülkelerden birisi konumuna taşıdı. Dahası konunun tüm paydaşlarına yönelik materyalleri tek kurum olarak geliştirme açısından SGK belki de dünyada ilk örnek oldu. Web tabanlı 'Akılcı İlaç Kullanımı Bilgi Sayfası' ile de ülkemizde bir ilk gerçekleştirilmiş olup, büyük bir hedef kitleye akılcı ilaç kullanımı konusunda hizmet götürülmesi sağlandı. Ülkemize tüm tarafların kullanımına sunulmuş büyük bir akılcı ilaç kullanımı elektronik kütüphanesi ve bilgilendirme kaynakları da kazandırıldı."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler