İlaç krizi kapıda

Çolak, “Sonuç alamazsak salı günü eczaneler kapanma noktasında olacak” diye konuştu. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altındaki milyonlarca vatandaşı ilgilendiren ilaç alım protokolü görüşmeleri tıkandı. 2008 İlaç Alım Protokolü için SGK ile görüşen Tü

İlaç krizi kapıda

Çolak, “Sonuç alamazsak salı günü eczaneler kapanma noktasında olacak” diye konuştu.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altındaki milyonlarca vatandaşı ilgilendiren ilaç alım protokolü görüşmeleri tıkandı. 2008 İlaç Alım Protokolü için SGK ile görüşen Türk Eczacıları Birliği (TEB), başta eczanelerden istenen indirimlerin kaldırılması olmak üzere beklediği adımlar atılmayınca protokolü imzalamayı reddetti. Yarın hükümetle son bir kez masaya oturacak olan TEB, Türkiye genelindeki 24 bin eczanenin 'kepenk kapatabileceğini' bildirdi.

TEB, 1 Temmuz'da mevcut ilaç alım protokolünün biteceğine dikkat çekerek, “Bu tarihten sonra yeni protokol imzalanmamış olursa eczanelerden sosyal güvence ile ilaç alma olasılığı ortadan kalkacak” uyarısında bulundu.
1 Temmuz 2008'de sonlanacak ilaç alım protokolünün yenilenmesi için önceki gün Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile bir araya gelen TEB heyeti, dün de SGK bürokratlarıyla masaya oturdu. TEB heyeti, SGK'dan, ilaç şirketlerinin kamuya uyguladığı indirimin eczane üzerinden yapılmasına son verilmesi ve eczacılardan yüzde 4.5'a kadar kesilen iskontoların kaldırılması başta olmak üzere bir dizi talepte bulundu. SGK'nın talepler karşısında geri adım atmamasıyla görüşmeler tıkandı.

Bakan: Eczacılar haklı
24 bin eczaneyi temsil eden 51 eczacı odası dün bir araya gelerek taleplerin karşılanmaması halinde protokolün imzalanmayacağını duyurdu. TEB Başkanı Erdoğan Çolak, “Bu noktadan sonra bizlere verilen sözlerden çok pratik adımlara bakacağız” dedi.

Çolak, Akdağ ve Çelik'in “çözün” talimatının yeterli olmadığını, çözüm için siyasi iradeye ihtiyaç olduğunu, yarın Çelik ve Akdağ ile bir kez daha görüşeceklerini kaydetti. Çolak, “Sonuç alamazsak (1 Temmuz) salı günü eczaneler kapanma noktasında olacak” diye konuştu. 51 eczacı odası başkanı, “8 bin 500 eczanenin sürekli olarak kapanmasındansa, tüm eczanelerin süreli olarak kapanmasını tercih edeceğiz” diyen Çolak'ı ayakta alkışladı.

AA'ya konuşan Bakan Çelik, eczacıların maliyet ve kâr marjı şikâyetlerinde haklılık olduğunu belirterek, “Teknik heyet çalışacak. Sonra bir çözüm imkânı varsa bulacağız” dedi.

Eczacıların başlıca şikâyetleri
- İlaç şirketinin kamuya yaptığı indirimin eczane üzerinden gerçekleştirilmesi.
- Eczacı iskontosunun devam ettirilmesi.
- Kesilen faturanın bir bölümünün sonradan ödenmesi.
- İlaçların önemli kesiminin hastane eczanelerinden verilmesi.
- Eczacıların muayene tahsiline zorlanması.
- Bilgi verilmeden yapılan kesintiler.
- İlaç alım protokolündeki cezai şartlar.

HABERE YORUM KAT
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler