Hedef, AB ortalamasına ulaşmak!

Açıklama yapan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan, geçmişte Karadeniz’den avlanan balık miktarına bağlı olarak değişen tüketimin son yıllarda çiftliklerde yapılan üretimin etkisiyle yükselmeye başladığını if

Hedef, AB ortalamasına ulaşmak!

Açıklama yapan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan, geçmişte Karadeniz’den avlanan balık miktarına bağlı olarak değişen tüketimin son yıllarda çiftliklerde yapılan üretimin etkisiyle yükselmeye başladığını ifade etti.

Türkiye’nin özellikle çipura ve levrek ihracatındaki artışla birlikte kapasitesini artırdığını, bu artıştan iç piyasanın da yararlandığını kaydeden Kızıltan, çiftliklerin balık fiyatlarını halkın alım gücüne hitab edebilecek seviyeye çektiğini ifade etti.

Çipura ve balığın yanında son yıllarda İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da alabalık çiftliklerinin de yaygınlaştığına dikkati çeken Kızıltan, "Alabalığın yetiştirme süresinin daha kısa ve yem maliyetinin daha düşük olması, çiftlik sayısını hızla artırdı. Üretim bir anda yıllık 40 bin tondan 50 bin tona çıktı.

Geçmişte Karadeniz’den balık çıkarsa tüketebilen bir çok vatandaş, istediği zaman ucuz ve taze balığa ulaşma imkanına kavuştu. Üretim arttıkça tüketimin de artacağını, kişi başı tüketimin de artmaya devam edeceğini düşünüyoruz.

Tüketimini en hızlı artıran ülkeler arasındayız. Ancak henüz AB ortalamasının üçte birindeyiz" dedi.

Artışa rağmen Türkiye’nin alması gereken önemli bir mesafe bulunduğunu, üç tarafı denizlerle çevrili ve zengin iç su kaynaklarına da sahip olan bir ülke olarak potansiyelin çok gerisinde olduklarını söyleyen Kızıltan, Yunanistan’da yıllık 27 kilogram, AB ortalamasında ise 25 kilogramlık kişi başı tüketime ulaşmayı hedeflediklerini dile getirdi.

-İHRACATI DA ARTIYOR- Kızıltan, Türkiye’nin özellikle çipura ve levrekte Avrupa pazarında hızla büyüdüğünü, levrekte pazar lideri olan Yunanistan’ı yakalamak üzere olduklarını ifade etti.

Sektörün ihracata başladığı ilk yıllarda fiyat avantajını kullandığını ancak şu anda Türk balığının Avrupa pazarlarında bir marka haline geldiğini, özellikle talep edildiğini kaydeden Kızıltan, "Türkiye’nin yıllık çipura levrek üretimi 60 bin ton, bunun 32 bin tonu ihraç ediliyor. İhracatta Hollanda, Almanya, İtalya ve Fransa’ya en büyük pazarlarımız. Son yıllarda Rusya ve Ortadoğu ülkelerine yaptığımız ihracat da hızla artıyor. Bu pazarlarda büyüyebilmek amacıyla Su Ürünleri Tanıtım Grubu olarak yoğun çaba sarf ediyoruz" diye konuştu.

Türkiye’nin ihracatını artırabilmesi için üretimini artırması gerektiğine dikkat çeken Kızıltan, Ege Denizi’nde balık çiftlikleri için ayrılan bölümlerin dolduğunu, Mersin’de üretimin başlayabilmesi için yargı sürecinin tamamlanmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler