Hava ambulansı hayat kurtarıyor

Yaklaşık iki yıl önce iki helikopterle başlayan hava ambulans hizmeti, bugün 17 helikopter ve 2 uçakla devam ederken, şu ana kadar yeni doğan bebekler de dahil olmak üzere binlerce hasta ve yaralı taşındı. AA muhabirinin Sağlık Bakanlığından aldığı bilgiy

Hava ambulansı hayat kurtarıyor

Yaklaşık iki yıl önce iki helikopterle başlayan hava ambulans hizmeti, bugün 17 helikopter ve 2 uçakla devam ederken, şu ana kadar yeni doğan bebekler de dahil olmak üzere binlerce hasta ve yaralı taşındı.

AA muhabirinin Sağlık Bakanlığından aldığı bilgiye göre, acil tıbbi müdahaleyi gerektiren durumlarda hastanın ileri tıbbi müdahalesinin yapılabileceği sağlık kuruluşuna en hızlı şekilde ulaştırılması ve yol boyunca gereken müdahalenin yapılması hayat kurtarıcı olmakla birlikte, kalıcı sakatlıklar ile organ kayıplarının önlenmesi ve iyileşme sürecinin kısaltılmasında da önemli rol oynuyor.

Bu çerçevede Sağlık Bakanlığı, gelişmiş ülkelerin bir kısmında uygulanan hava ambulans hizmetini 28 Ekim 2008'de iki helikopterle hayata geçirdi.

Geçen yılın mart ayında, 7'ye ulaşan helikopterlerin sayısı, eylülde yeni alınanlarla birlikte 17'ye çıktı. Şu anda 15 ilde (Ankara 2, İstanbul 2, Çanakkale 1, Bursa 1, İzmir 1, Afyon 1, Antalya 1, Konya 1, Kayseri 1, Adana 1, Diyarbakır 1, Van 1, Erzurum 1, Trabzon 1 ve Samsun 1) 17 adet helikopter ambulansla bu hizmet yürütülüyor.

Helikopter ambulanslar hizmete girdiği tarihten ekim ayının sonuna kadar 13 bin 643 saat uçuş yaparken toplam 6 bin 805 hasta ve yaralı taşıdı. Taşınan hastaların 664'ünün yeni doğan bebek ve 49'unun ise organ nakli için olduğu düşünüldüğünde hava ambulansının önemi daha net şekilde ortaya çıkıyor.

- UÇAK AMBULANSLAR-

Bu yılın nisan ayında hava ambulansı hizmetlerine 2 uçak dahil edildi. Her iki uçağın da Ankara Esenboğa Hava Meydanı'nda konuşlandırıldığı ve 24 saat esasına göre hizmet verdiği bildirildi.

Uçak ambulanslar yine ekim ayı sonuna kadar bin 181 saat havada kalırken, 401 hasta ve yaralı taşıdı. Ayrıca, uçak ambulanslarla yurt dışından da hasta ve yaralı nakli yapıldı. Uçak ve helikopterle taşınan hasta sayısı ise söz konusu dönem itibarıyla 7 bin 200'ün üzerine çıkmış oldu.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, vatandaşların hangi durumlarda hava ambulans hizmeti alabileceklerini bilmelerinin önem taşıdığını belirterek, uygulamaya ilişkin şunları kaydetti:

'Hava ambulanslar ile nakil hizmetinin öncelikle ihtiyacı olanlara ulaştırılabilmesi için hastaların ve yakınlarının talepte bulunmaları yeterli görülmemekte, hastanın/yaralının tedavisini yapmakta olan hekimin hava ambulans ile nakle ihtiyaç olduğuna karar vermesi gerekmektedir. Bu durumda hekim, bulunduğu ilin 112 komuta kontrol merkezini arayarak hastanın tıbbi durumu hakkında bilgi vermekte ve hastanın naklini talep etmektedir. 112 komuta kontrol merkezi de hastanın durumunu, diğer hava ambulansla nakli gereken hastalara göre önceliğini, hava ambulansların havada olup olmamasını, arıza durumlarını değerlendirerek hastanın nakline karar vermektedir. Hastanın nakli sırasında da vatandaşlarımızdan herhangi bir ücret talep edilmemektedir.'

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık