Hasta olmak istemiyorsanız...

Kış aylarında daha sık karşılaşılan grip, nezle ve bronşit gibi hastalıklardan korunmak için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini belirten Amasya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Öner Nergiz, “Yeterli ve dengeli beslenme bağışıklık sisteminin güçlenme

Hasta olmak istemiyorsanız...

Kış aylarında daha sık karşılaşılan grip, nezle ve bronşit gibi hastalıklardan korunmak için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerektiğini belirten Amasya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Öner Nergiz, “Yeterli ve dengeli beslenme bağışıklık sisteminin güçlenmesinde en önemli etkendir. Kışın mutlaka sabah kahvaltısı yapılmalıdır” dedi.

Akşam öğününden sonra ertesi gün sabaha kadar uzun bir süre vücudun gıda almadığını, sabah yapılmadan atlanan kahvaltı öğününün de vücut direncini düşüreceğini vurgulayan Öner Nergiz, "Özellikle içerisinde C vitamini bulunan maydanoz, tere, roka, ıspanak, karnı bahar, portakal, mandalina, limon, ayva, kuşburnu tüketmek, yumurta, süt, balık, yoğurt tüketmek, haftada 2 kez kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagillerden soframızda bulundurmak vücut direncimizi artırmamıza yardımcı olacaktır. Tüm bunların yapılırken bol su tüketilmesi unutulmamalıdır” diye konuştu.

Kış mevsimi nedeniyle eksi derecelerde seyreden aşırı soğukların sağlığı tehdit ettiğini ve birçok tehlikeleri de beraberinde getirdiğini dikkat çeken Halk Sağlığı Müdürü Nergiz, “Başta solunum yolu enfeksiyonları olmak üzere vücut direncinin düşmesiyle birlikte tüm enfeksiyonlara daha duyarlı hale geliriz. Kronik hastalıklarda da alevlenmeler görülebilir. Özellikle yaşlılar fiziksel aktiviteleri az ve metabolizmaları düşük olduğundan vücut sıcaklıkları daha azdır. Kış aylarında daha sık karşılaştığımız grip nezle ve bronşit gibi hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemi güçlendirilmelidir. Yeterli ve dengeli beslenme bağışıklık sisteminin güçlenmesinde en önemli etkendir. Ani ortam ısı değişikliklerinin hastalıklara yol açtığı bilindiği için ev içi ve dışı ısısı dengesi ayarlanmalıdır. Bunun için soğuk ortama çıkmadan önce evin ısısı düşürülmelidir” şeklinde konuştu.

Kış aylarında karşılaşılan önemli bir sorun da buzlanma ve donmalar sonucunda meydana gelen kazalar olduğuna değinen Nergiz, “Özellikle yaşlılarda ciddi kırıklara sebep olabilir. Kaymayan ayakkabılar ve yumuşak giysiler giyilmeli, eller cepte yürümemeli, küçük adımlarla yürünmeli, merdivenlerden inip çıkarken korkuluklardan destek alınmalı, kaygan zeminlere dikkat edilmeli olası bir düşme durumunda avuç içleri yere bakar şekilde vücudun diğer organları korunmalıdır. Boyun, bel ve başa darbe alındığında kişi bekletilmeden dikkatli bir şekilde en yakın hastaneye götürmelidir” ifadelerini kullandı.

Dr. Nergiz, açıklamasını şöyle tamamladı: "Soğuk havalar kalp sağlığını da olumsuz etkilemektedir. Özellikle kronik kalp rahatsızlığı olan kişilerin daha dikkatli olması gerekmektedir. Soğuk hava damar büzüşmesini tetikleyerek kalbin kan akımını bozabilir. Bu da kalp krizini tetikleyebilir. Soğuk kış şartlarının sağlığımıza olabilecek olumsuz etkilerinden korunmak için mümkünse özellikle yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, gebeler, engelliler ve çocukların gerekli olmadıkça evden çıkmamasına özen gösterilmelidir. Soba ve karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat edilmeli, özellikle rüzgarlı havalarda gece soba söndürülerek yatılmalı, odaya mangal alınmamalıdır."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık