Hamzaoğlu: "Psikolojik ilk yardım..."

Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu, "Dünya Ruh Sağlığı Günü" ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Hamzaoğlu: "Psikolojik ilk yardım..."
Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, dünyanın çeşitli ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de psikolojik ilk yardımın önemle ele alınan konulardan biri olduğunu bildirdi.

Hamzaoğlu, "Dünya Ruh Sağlığı Günü" dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, dünya genelinde ruh sağlığı sorunları konusunda farkındalığı arttırmak ve ruh sağlığı hizmetlerini desteklemek için çalışmaların yapılmasının amaçlandığını belirtti.

Dünya Sağlık Örgütünün, 2016 yılının "Dünya Ruh Sağlığı Günü" temasını, "Psikolojik İlk Yardım" olarak belirlediğini vurgulayan Hamzaoğlu, şöyle devam etti:

"Travmaya maruz kalmayı içeren kriz olayları ve ani kayıplar her toplumda meydana gelmektedir. Yerleşim yerlerinde motorlu araç kazaları, aile içi şiddet, tecavüz veya soygunlar dışında, çoğu bölgede doğal afet riski bulunmaktadır. Travmalar ve geniş ölçekli kayıplar savaşların da özellikleridir. Çok sayıda ülkedeki şiddetli çatışmalar günümüzde 60 milyon kişiyi yerinden etmekle beraber, 100 milyondan fazla kadın, erkek, çocuğun hayatlarını kötü yönde etkilemektedir. Kriz olaylarına maruz kalanlar arasında duygulanım ve anksiyete bozuklukları, madde kullanımı, genel psikososyal bunalım, sosyal ihtiyaçlar ve bozuklukların oranları arttığından, koruyucu ruh sağlığı hizmetleri ve psikososyal desteğin önemi ortaya çıkmaktadır."

Hamzaoğlu, bu olaylara karşı verilecek koruyucu ruh sağlığı hizmetleri ve psikososyal desteklerin çok sektörlü olması gerektiğine işaret ederek, "Uzun vadede bütün toplumlar, ruhsal bozukluklar için klinik hizmetler de dahil olmak üzere toplum ruh sağlığı, sosyal ve eğitim hizmetlerine ihtiyaç duyar. Akut cevap da aynı şekilde çok sektörlü olmalıdır. Başlangıç desteği genel olarak bölgede yaşayan kişiler, örneğin araç kazaları durumunda ambulans çalışanları, silahlı soygun sırasında polis, fiziksel travma halinde bölgedeki genel sağlık çalışanları, okulda gerçekleşen olaylar için öğretmenler, çocuk istismarı veya sığınmacılar için koruyucu çalışanlar ve benzeri tarafından sunulma eğilimi göstermektedir." ifadesinde bulundu.

Psikolojik ilk yardım oryantasyonuna da dikkati çeken Hamzaoğlu, şunları aktardı:

"Psikolojik ilk yardım oryantasyonu, hizmet sunanlara, konuşan kişiye baskı yapmadan dinleme vurgusu yaparak, ihtiyaç ve endişeyi değerlendirerek, temel fiziksel ihtiyaçların sağlanmasını güvence altına alarak, sosyal destek sağlayarak ve harekete geçirerek, gerekli bilgiyi sağlayarak, doğal, destekleyici, işini bilir bir tutum içinde nasıl cevap verileceğini gösteren bir çerçeve sunmaktadır. Mevcut insani destekler konusunda ortak yapılan bir hata ise sadece psikolojik ilk yardımı ulaşılabilir hale getirmektir. Ancak, sadece psikososyal ilk yardımdan oluşan bir ruh sağlığı desteği, sadece fiziksel ilk yardımdan oluşan bir fiziksel sağlık desteği kadar uygunsuzdur. Dünyanın çeşitli ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de psikolojik ilk yardım önemle ele alınan konulardan birisidir. İlimizde ise siz halkımıza en iyi hizmeti verebilmek için psikolojik ilk yardım konusunda personelimizi bilgilendirme çalışmalarımız devam etmektedir."

 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler