Grip mevsimi yaklaşıyor

Grip mevsimi yaklaşırken alınacak önlemlerle ilgili bilgi veren Özel Karadeniz Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Gürbüz Yuluğ, 6 aydan küçük bebeklere grip aşısı önermediklerini söyledi.Özel Karadeniz Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon

Grip mevsimi yaklaşıyor

Grip mevsimi yaklaşırken alınacak önlemlerle ilgili bilgi veren Özel Karadeniz Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Gürbüz Yuluğ, 6 aydan küçük bebeklere grip aşısı önermediklerini söyledi.

Özel Karadeniz Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Gürbüz Yuluğ, gribin viral bir hastalık olduğunu ve virüslerle bulaştığını söyledi.

Yuluğ, virüsü taşıyan hastaların, solunum yolu enfeksiyonlarıyla ve bunlarla bulaşmış eşyalar vasıtasıyla hastalığın yayıldığını belirterek şöyle konuştu:

“Hastalık bulaşmayı takiben 1-3 günde üşüme, titreme, ateş, halsizlik, kırgınlık, iştahsızlık, boğaz ve baş ağrısı, yaygın kas ve eklem ağrıları, bulantı, genizde dolgunluk ve akıntı, gözlerde yanma ve kızarıklık, burun akıntısı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bulantı, kusma da görülebilir."

Hastalık belirtileri ortaya çıktığında kesinlikle bir hekime başvurulması gerektiğini dile getiren Yuluğ, "Grip belirtileri ortaya çıktığında, öncelikle bunlar gribe bağlı mı yoksa diğer hastalıkların birisi olabilir mi? Bunun anlaşılması için hastanın hekim tarafından değerlendirilmesi uygun olur. Bu yapılmadığı takdirde bazen gereksiz yere zaman kaybedilmiş ve tedaviye geç kalınmış olur. Bilhassa belirtilerin şiddetli, ateşin çok yüksek olduğu ve hastanın genel durumunu bozup beslenmesini, istirahatini engellediği hallerde ve ateşin 3-4 gün istirahate rağmen düşmediği hallerde kesinlikle bir hekime başvurulmalıdır” dedi.

Gripten korunabilmek için grip aşısının önemine dikkat çeken uzman doktor Gürsel Yuluğ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Grip aşısı, her yıl sonbahar aylarında piyasaya çıkmakta ve formülü her yıl yenilenmektedir. Aşı, bir önceki yıl en çok salgın yapan üç virüs suyunu içerir. Aşının koruyuculuğu değişkendir; grip olmayı önlemese bile, hastalıktan dolayı hastanelere yatışı, zatürre ve ölüm gibi ağır komplikasyonların sıklığını azalttığı bildirilmektedir."

Grip aşısının ne zaman yapılması gerektiği hakkında bilgi veren Yuluğ, şunları söyledi:
"Grip aşısının her yılın eylül-aralık ayları arasında tek doz olarak yapılması önerilmektedir çünkü aşılamayı takiben yeterli bağışıklığın oluşabilmesi için 1-2 aylık bir süreye ihtiyaç vardır. Grip aşısının 6 aydan küçük çocuklara yapılması önerilmemektedir. 8 yaş ve daha küçük çocuklar eğer ilk kez aşılanıyorsa tam etkinin oluşması için en az 1 ay ara ile 2 doz aşı uygulanmalıdır."

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler