Göğüs Kanserinde erken uyarı

DENİZLİ'DE Armoni Hanımlar Derneği’nin düzenlediği toplantıya katılan, Göğüs Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Burhan Kabay, kadınlara göğüs kanserinde erken teşhis ve tedavinin önemini anlattı.  Özel Tekden Hastanesi’nde, kadınlara, göğüs kanserinin belirtileri,

Göğüs Kanserinde erken uyarı
DENİZLİ'DE Armoni Hanımlar Derneği’nin düzenlediği toplantıya katılan, Göğüs Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Burhan Kabay, kadınlara göğüs kanserinde erken teşhis ve tedavinin önemini anlattı. 
 
Özel Tekden Hastanesi’nde, kadınlara, göğüs kanserinin belirtileri, risk faktörleri, tarama ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi veren Göğüs Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Burhan Kabay, doğru bilinen bir çok yanlışın meme kanserinde olumsuz durumlar oluşturabileceğine söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 70 milyonu aşan ülkemizde, 100 bin kadından 22’sinin göğüs kanserine yakalandığını belirten Prof. Dr. Kabay, “Meme kanserinden ölüm oranı 100 bin kadında yaklaşık 10 kişi olarak belirtiliyor. Süt kanallarından kaynaklanan kanser en sık rastlanan kanser türüdür. Meme kanserinde erken teşhis hayati önem taşıyor. Erken teşhis konulmadığı takdirde kanser hücreleri vücudun karaciğer, kemik, beyin gibi bölgelerini etkileyerek vücudu zayıflatıyor ve zaman içinde tüketiyor” dedi. 
 
Erken teşhis ile bir çok hastanın sağlığına kavuştuğuna dikkati çeken Prof. Dr. Kabay, “Meme kanserinde de erken teşhis hastanın iyileşmesi için kritik bir önem arz etmekte. Meme kanserinde hastalığın ilerleyen döneminde de en etkili tedavi cerrahi yöntemdir. Halk arasında ameliyat olunması durumunda kanserin iyileşmeyeceği ve kanserin vücutta çeşitli bölgelere dağılabileceği düşüncesi çok yanlış. Bilinmesi gereken şudur ki ameliyat olunmama durumu daha kötü sonuçlar doğurabilecektir. Meme kanserinin meme ucunda çekilme, erozyon, ülser görülmesi, ağrısız sertleşme olması, ele kitle gelmesi, kızarıklık, portakal kabuğu görünümü gibi 12 belirtisi vardır. Bu belirtilerin fark edilmesi durumunda en kısa sürede hekime başvurulmalıdır. 40 yaş ve üzeri kadınlar yılda en az bir kere mamografi çektirmeli. 20 yaş ve üzeri kadınlar ise yılda bir kere muayene olmalıdır” diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık