Fıtık bebeklerde bile görülebiliyor

Fıtık ameliyatları dünyada en çok yapılan operasyonlar arasında. Her 10 kişiden birinin hayatının herhangi bir döneminde fıtık problemi yaşadığını belirten Genel Cerrah Op. Dr. Hamdi Koçer, kasık fıtıklarının genellikle doğumsal zayıf bir noktadan çıktığı

Fıtık bebeklerde bile görülebiliyor

Fıtık ameliyatları dünyada en çok yapılan operasyonlar arasında. Her 10 kişiden birinin hayatının herhangi bir döneminde fıtık problemi yaşadığını belirten Genel Cerrah Op. Dr. Hamdi Koçer, kasık fıtıklarının genellikle doğumsal zayıf bir noktadan çıktığını söyledi.

Bu zayıf noktanın, bir zorlanma nedeniyle günün birinde açılmasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Koçer, "Bunu tetikleyen bazen evdeki eşyaların yerini değiştirmek, bazen de sert bir öksürük bile olabilir.

Diğer nedenleri ise şişmanlık, aşırı zayıflık, prostat, öksürük, kabızlık, gebelik, yaşlılık, ağır egzersiz ve ağır kaldırma olarak sıralayabiliriz" dedi. Fıtıklar; tüm dünyada ve Türkiye'de, hem çok sık görülen, hem de nüksü en yoğun olan hastalık gurubunda yer alıyor.

 Tekrarlayan fıtığın daha sonraki onarımlarının ise teknik olarak her zaman daha zor olduğunu söyleyen Koçer, "Ancak fıtıkların tekrarlama riski eskiye göre çok daha az. Geçmişte sentetik yamalar kullanılmadan önce nüks ihtimali yüzde 30-40 arasında değişirken bu oran, günümüzde fıtık alanında uzmanlaşan ehil ellerde yüzde 1-3 civarına iniyor" diye konuştu.

NÜKSTE DOKTORUN DA HASTANIN DA SORUMLULUĞU OLABİLİR

Ameliyattan hemen sonra erken dönemde görülen nüks nedenlerinin genel olarak teknik hatalardan kaynaklandığını belirten Op. Dr. Hamdi Koçer, bunların doktorun bilgi ve tecrübesi ile önlenebileceğine dikkat çekti. Geç dönemde ortaya çıkan nükslerin ise sadece cerraha bağlı değil, hastaya ait nedenlerle olduğunu söyleyen Koçer, sözlerinİ şöyle sürdürdü:

CERRAHİ TEKNİKLERDEKİ GELİŞMELER YÜZ GÜLDÜRÜYOR

"Nüks nedenleri arasında düşük kaliteli yamaları ilk başa koyabiliriz. Yamalar, vücutta oluşturduğu reaksiyona bağlı olarak yer değiştiriyor. Saf ve kaliteli malzemeden üretilmeyen yama, vücut tarafından kabul görmüyor ve uygulama yerinde direnç gösteriyor.

 Bu nedenle yerinden kayıyor ve nüksler ortaya çıkıyor. İkinci sırada doktora bağlı nüks nedenlerini sayabiliriz. Doktorun fıtık cerrahisi konusunda deneyimsiz olduğu durumlarda doğru yama çeşidi seçimi yapılmaması, uygun teknik ile yerine konmaması ameliyat sonrası nükse neden olabiliyor. Son nüks nedenini ise hastaya bağlı sebepler olduğunu söyleyebiliriz.

Ameliyat sonrası erken dönemde aşırı zorlama, hastaya bağlı en sık karşılaşılan nüks nedenidir. Geçmişte ameliyatın yamasız, dikişle yapıldığı dönemlerde hastanın genel sağlık durumu, sistemik hastalıkları, kullandığı ilaçlar dahi yara iyileşmesini etkileyebiliyor ve nükse neden olabiliyordu. Ancak günümüzde yama kullanımı ile bu sıkıntılar oldukça azaldı, hatta ortadan kalktı."

Koçer, kasık fıtığı cerrahisinde; cerrahi tekniklerin gelişmesi, yama kalitesinin artması, hastanın operasyon sonrası bilinçli yaklaşımı ve bu konuda uzman doktorun tercih edilmesi sayesinde, günümüzde nüks vakalarının önemli ölçüde azaldığını vurguladı.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler
Sağlık