Fazla su içmek öldürür

Yıllardan beri birçok uzman, su içmenin insan sağlığı için önemini anlatmış ve gün içerisinde en az 2 litre su içilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Fazla su içmek öldürür

Yıllardan beri birçok uzman, su içmenin insan sağlığı için önemini anlatmış ve gün içerisinde en az 2 litre su içilmesi gerektiğini vurgulamıştı. Ancak bizleri hiçbir zaman su zehirlenmesi (hiponatremi) konusunda uyarmamıştı.

Hiponatremi en kısa şekilde, aşırı su tüketimi yüzünden vücuttaki sodyumun eksilmesine bağlı olarak vücudun iflas etmesi olarak tanımlanabilir. Ortalama bir insan vücudu gün içerisinde en az 1,5 lt suya ihtiyaç duyar. Eğer bu ihtiyacı 2 gün boyunca hiçbir şekilde karşılanmazsa, kısa zamanda vücudundaki kan akışı yavaşlar ve böbrekler kanı süzemez hale gelir.

Beyin işlevini kaybetmeye başlar
Yüzde 80 su olan insan beyni, susuzluktan işlevsiz bir hale gelmeye başlar. Halsizlik ve güçsüzlük, baş dönmesi ve baş ağrısı, çarpıntı, tansiyon düşüklüğü, hafıza bozukluğu ve konsantrasyon zayıflığı, depresyon, mide bulantısı ve kas krampları gibi belirtiler görülmeye başlanır ve zamanla vücut iflas eder.

Susuzluğun ve aşırı su tüketiminin insan vücudunu böylesine sert bir şekilde etkilemesinin nedeni suyun içerdiği vitamin ve minerallerin insan vücudundaki sodyum oranını azaltmasıdır. Örneğin 1 saat spor yapmış bir insan (ortalama olarak) 1,7 lt su kaybeder. Bu suyla beraber yaklaşık 1,5 gram sodyum kaybeder. Ortalama bir yetişkinin günlük sodyum ihtiyacının 3 gram olduğu düşünülürse, kaybedilen bu oran oldukça yüksektir. Hiponatremi işte tam noktada devreye girer. Vücudun bu denli sodyuma ihtiyaç duyduğu zamanda aşırı su tüketerek vücuttaki kalan sodyumu da tükettiğinde vücut ani bir şoka girer.

Hiponatremiye bağlı şokun belirtileri nelerdir
Ani mide bulantısı, safra kusmak, şiddetli baş dönmesi, bilinç kaybı, sayıklama, duygu nöbeti, kas kasılmaları ve ağrıları, nefes alma güçlüğü gibi belirtiler görünür. Bu belirtilerden 2 veya 3 tanesi aynı anda yaşanılıyorsa acilen tıbbi müdahale gerekmektedir. Eğer 5 dakika içinde hastaneye ulaşma gibi bir imkanınız yoksa derhal hastaya ağızdan alabiliyorsa, tuzlu içecekler verilmelidir. Bilinci açık tutulmaya çalışılmalıdır.

HABERE YORUM KAT
Haberlere yorum yapanlar genel kuralları kabul etmiş sayılırlar. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler